Hillsborough-katastrofen 15. april 1989

~ Del 3 ~

Af Ole Blom

Taylor rapporten

Taylor rapporten er en rapport, der skulle klarlægge hvad der skete på Hillsborough den 15. april 1989.

Der er skrevet to rapporter – én der midlertidigt giver politiet skylden, og én som ikke beskæftiger sig med ansvaret. Jeg refererer til den rapport, der ikke beskæftiger sig med ansvaret, selv om min personlige mening er, at der skal/skulle placeres et ansvar for denne tragedie.

Undersøgelsen begyndte i Sheffield den 15. maj 1989, og varede 31 dage.

Taylor rapporten anbefalede at alle stadionanlæg i de øverste divisioner i England og Skotland skal være ”all-seater”, selv om mange fans mener at det vil ødelægge stemningen på stadion. Det er midlertidigt klart at et stadion kun med siddepladser er mere sikkert, og nemmere at overvåge, end et stadion med ståpladser.

All-seater stadion har medført et fald i hooliganisme inden for portene, og volden er i dag næsten ikke eksisterende.

Taylor rapporten er dog ikke den eneste, der har været med til at sikre forholdene for tilskuerne. Der blev også taget visse forholdsregler efter Heysel katastrofen i 1985, og efter den store brand på stadionet i Bradford i 1986.

Taylor rapporten beskriver også de forhold, der var på Hillsborough, bl.a. at der blev lukket for mange ind på det afsnit, hvor ulykken skete. Hvis tilskuerne var blevet lukket ind i en rolig strøm, var der ikke sket noget, men der var blevet lukket mange ind ad portene på meget kort tid. Dertil skal det også tilføjes, at der kun var en lille gruppe af folk, der var meget beruset.

Taylor rapporten afviser også at det skulle være dårligt politiarbejde, der var skyld i katastrofen, men i stedet skriver at de udførte et fantastisk job, og at South Yorkshire Police i mange år ydet en fantastisk service over for publikum.

Til gengæld kritiserede Taylor rapporten Sheffield Wednesday Football Club for at Leppings Lane, hvor Liverpools fans var placeret, ikke var i den stand man kunne havde forventet. Der var heller ikke kritik af den måde St. John Ambulance Brigade, og The Fire Brigade deltog i redningsarbejdet den 15. april.

Der er meget kritik af Taylor rapporten fra de overlevende på Hillsborough, pårørende, venner og bekendte til de afdøde. Meget af kritikken går på at der aldrig er blevet truffet en afgørelse på, hvem der har ansvaret for det der skete på Hillsborough.

Ovenstående er kun et lille udsnit af Taylor rapporten, der er blevet baseret på over 3.500 afgivende forklaringer.

Justice for the 96

HJC (Hillsborough Justice Campaign) er en forening af overlevende, pårørende og supporters, der alle kæmper for at der skal placeres et ansvar efter Hillsborough katastrofen.

Det første møde i HJC blev afholdt i februar 1998, da nogle familiemedlemmer til de afdøde fra Hillsborough mødte op, og slog sig sammen med ”Survivors and Supporters of Justice for all”.

Formålet med foreningen er at få sandheden om den fatale dag i april 1989 frem. Foreningen mener at South Yorkshire Police, Sheffield Wednesday Football Club og Football Association burde indrømme deres andel af ansvaret for de 96 døde og over 400, der kom til skade på den famøse dag.

HJC havde i 2000 brugt over £500.000 for at få en retssag i stand mod David Duckenfield og Brian Murray som man mener, er dem, der var ansvarlige for hvad der skete på Hillsborough (de lokale myndigheder betaler regningen til deres advokater). Men der er stadig ingen, der er blevet stillet til ansvar for det der skete i 1989.

HJC kæmper stadig en sej kamp for den retfærdighed de har ret til, men som de nok aldrig får. De kæmper stadig videre, og undertegnede opfordrer alle, der har hjertet på rette sted om at støtte op om det gode formål.

Lad os aldrig glemme dem.

Jeg må indrømme, at mens jeg har skrevet denne artikel, er der mange følelser, der er løbet i gennem kroppen og hovedet på mig, og jeg har da også måtte knibe en lille tåre mens jeg har gennemlæst de mange artikler om katastrofen, jeg husker så godt.

Justice for the 96 – You’ll Never Walk Alone