[Interview] Ny Liverpool Udviklingstræner: Vitor Matos

Liverpool har i dag skrevet kontrakt med den 31-årige træner Vitor Matos, der kommer til fra FC Porto. Trods sin unge alder har han allerede været i Kina, hvor han var teknisk koordinator og træner for U16-holdet hos Shandong Luneng. I Porto har han blandt andet haft ansvaret for Portos B-hold, der spiller i den andenbedste portugisiske række. I Liverpool overtager han Pep Lijnders tidligere rolle med den noget mudrede titel Elite Development Coach.

Klopp fortæller følgende om ansættelsen:

“The situation is a little bit like this: if you are in pre-season, they are with us and we need them for training, for the games and all that stuff. But then the season starts and all the big guns come back and we don’t want to give them the feeling they are now a bit further away again.”

“So we thought it made sense that they really get their specific coach again what Pep did years ago when I came in. I loved the fact I got a sensational assistant manager, but we lost the development coach a little bit.”

Hvem er Vitor Matos?

Men hvad mere kan der fortælles om Vitor Matos? Vi har taget en snak med Jacob Fog Jürs, der er stor Porto-fan og blandt andet er manden bag Facebook siden FC Porto Danmark.

Hvordan er Matos’ navn og omdømme – han er jo ret ung?

Vitor Matos har skabt sig et godt omdømme i Nordportugal og drageklubben (Porte FC). Han har haft en central rolle i de seneste par års succeser for Porto B-hold som assistenttræner.

Hvilke spillere har han været med til at bringe frem i Porto?

Han har blandt andet arbejdet og været med til at udvikle spillere som: André Silva (Eintracht Frankfurt), Ruben Neves (Wolverhampton), Diogo Dalot (man.utd) og senest Fábio Silva og Romario Baro (to nye portugisiske top talenter)

Har han yderligere trænererfaring?

Han har tidligere været manager for Trofense og Valadares i henholdsvis næstbedste og tredjebedste portugisiske række. Dog korte perioder. Han har også været forbi Kina.

Hvad er hans forcer som træner?

Hans spidskompetence er uden tvivl at arbejde med, træne og udvikle talenter, som også kan ses på nogle af de spillere, jeg nævnte tidligere.

Hvordan har reaktionerne været i Porto efter skiftet?

Reaktionerne er blandet. Da han ikke har haft assistenttrænerrollen i den seneste periode, har han mere arbejdet i “kulisserne”. Ikke særlig mange kender ham. Indtil for nyligt var han ansvarlig for fitness-afdelingen. Portos B hold har fået ny assistent træner i mellemtiden. Portos fans har ikke rigtigt meldt noget ud om hans afgang. Nyheden er tydeligvis større i Liverpool-lejren.

Hvad kan det skyldes, at et stort talent ikke trækker overskrifter, når han forlader klubben?

Porto er gode til at skaffe utrolig professionelle, effektive og veluddannede trænere til klubben, og ligesom spillerne er vi også vant til, at de søger videre, så det er en naturlig afgang i en klub som Porto.

Ændrer noget sig noget i forhold til rollerne i Porto og i Liverpool?

I forhold til hans nye rolle, tror jeg, at han kommer til at arbejde mere direkte med spillerne. Ellers ændrer det ikke meget ved hans opgaver. Han havde stort set de samme ansvarsområder.

Har han andre skjulte talenter?

Jeg mener også, at han har en decideret master indenfor sportsområdet og fysioterapi/fitness.

Det lyder alt sammen godt, men er det godt set af Liverpool at hente ham?

Umiddelbart en god beslutning og smart move af Liverpool.