[Artikel] Jürgen Klopps efterfølger – et tankeeksperiment

Følgende artikel er tænkt, som et langsynet blik på, hvem der kan overtage for Klopp når den dag kommer. Skribenten håber ikke, at klopp bliver fyret, men vi ved at i fodboldverdenen kan tingene hurtigt ændre sig. I følgende artikel vil Jesper Olsen forsøger at komme med tre bud på mulige træneremner, som en dag kan overtage tjansen fra Klopp og i sidste ende, hvem Jesper mener er den oplagte kandidat.

Kan man overhovedet tillade sig at spekulere i, hvem der skal afløse Jürgen Klopp, når han ikke længere vil være manager hos Liverpool? Hans kontrakt går trods alt til 2024 og på trods af krise, så er der ingen, der for alvor tror på, at han bliver fyret. Men et rygtespor om fyring bliver ved med at dukke op, uden at det for alvor bliver aflivet. Og hvad hvis jobbet som tysk landstræner bliver ledigt?

Af Jesper Olsen

Der er ingen tvivl om, at Jürgen Klopp ikke ligefrem har haft den letteste sæson hos de røde, men derfra til at han skulle blive fyret, det er trods alt heldigvis kun spekulativt. Denne artikel vil dog kredse om muligheden for, at jobbet som tysk landstræner skulle blive ledigt efter sommerens EM-slutrunde, hvilket ikke er så usandsynligt endda. Joachim Löws synes at have sine bedste dage bag sig, og det tyske fodboldforbund har ikke ligefrem forsøgt at skyde de tyske mediers offentlige flirt med Klopp ned. Og Klopp har heller ikke afvist det kategorisk. Derfor vil enhver klub – ligesom de gør med spillerne – i meget god tid spejde efter, hvilke muligheder de har til rådighed. Hvilken stil skal videreføres? Ønsker man et stilskifte? Hvem synes at være en spirende trænerstjerne? Hvem kan overhovedet overtage en så succesfuld manager?

Denne artikel er altså baseret på et scenarie om, at Liverpool skal se sig efter en ny manager til sommer, hvor det tyske landstrænerjob kunne blive ledigt. Jeg vil ydermere antage, at FSG i så fald går efter tre slags managere, hvilket jeg her bygger artikel på.

Den ene trænertype handler om, at man er uddannet i den del af tyske trænerskole, som Klopp også er et produkt af, og som han selv har videreudviklet. En intensiv spillestil, gegenpress, højintense løb, ofte en 4-3-3-formation og angrebsivrig fodbold. Den anden stilart, som er i samme boldgade, er den endnu mere kompromisløse stilart, som Red Bull-klubberne har gennemført, hvor man vitterligt ikke går på kompromis med det aggressive spil, og som gennemsyrer organisationen og scoutingen af spillere. De to stilarter er i familie med hinanden og har mange grene, hvoraf man for eksempel kan se Atalanta arbejde med de samme principper.

Den tredje trænervej, Liverpool kan tænkes at gå efter, er, hvis man ser efter en manager, som har Liverpool i blodet. Her er det naturligvis specifikt Steven Gerrard, man kunne have i sigtekornet, men man kan til dels også anføre, at assistenttræner Pep Lijnders efterhånden er lidt af et sammenkog af Liverpool-skolen: Som føl af Klopp og som en entreprenant videreudvikler af Red Bull-skolen, som han tydeligvis er inspireret af, når man følger hans interviews.

Artiklen fortsætter under billedet

Steven Gerrard

Hvis man skal tro de engelske medier ved udgangen af februar, så er Liverpools ledelse allerede meget bevidste om, at dagen, hvor Klopp er fortid, kan komme, før en del måske regner med det, og derfor er de indledende – og naturligvis helt uofficielle – følere allerede lagt ud til Gerrard. Nu er det selvsagt først og fremmest bare en god historie, som læserne sikkert sluger råt, men det ville selvfølgelig være et drømmescenarie for begge parter. Superstjernen, der fik hår på brystet i Rangers, og som nu skulle vende hjem, og som anden Captain Fantastic version 2 skulle føre klubben til nye triumfer.

Hvis vi skal se realistisk på det, så er der ingen tvivl om, at Gerrard rent faktisk har fået en meget fornem start på sit trænerliv, hvor han bliver rost til skyerne for at være ydmyg, taktisk velfunderet og som en vellidt træner udi mandskabsbehandling. Han er dog også anset som en træner, der formår at skære igennem. Gerrard er endda også forholdsvis klar i spyttet: Han betragter Liverpools managersæde som et drømmejob. Men han synes også pinligt bevidst om det store pres, der følger med, og at man ikke kan overføre spillermeritter direkte over til trænergerningen. Gerrards spillestil som manager er ikke direkte sammenlignelig med Klopps, idet han fremstår som en hybrid mellem de managere, han selv har haft igennem sin tid som spiller, hvilket han åbenlyst beskriver som sin primære inspirationskilde. For mig at se er han forholdsvis pragmatisk, dog altid med vægt på den ærlige, aggressive stil, som han selv var bannerfører for.

Jeg er langt fra sikker på, at FSG-hierakiet vil vælge Gerrard. Det er der nogle grunde til. Dels tror jeg faktisk, at sporene fra Lampards ansættelse i Chelsea skræmmer lidt. Dette er naturligvis kun et postulat, og man kan heller ikke sammenligne de to klublegender direkte, men der er visse træk, der går igen. Kæmpe, ikoniske klubkarrierer og relativ hurtig succes som managere, hvorefter Lampard fik jobbet i sin drømmeklub. Her er der dog bred enighed om, at det job kom for tidligt. De mange facetter af jobbet var Lampard ikke klar til, og frygten i Liverpool må være, at Gerrard kan komme i samme situation.

En anden årsag til fravalget af Gerrard, som jeg faktisk finder endnu mere væsentligt, er, at Liverpools trup, organisation, scouting med videre er bygget op om det udtryk, som Klopp vil have på banen. Her taler vi om en spillestil, men også en slags livsopfattelse, som gennemsyrer alt, hvad klubben og holdet står for. Det er Klopps klub og hold – måske sat på en spids – som igen er gennemsyret af det udtryk, han først lærte i Mainz, og som sidenhen blev nærmest ikonisk i Dortmund, hvilket den dag i dag stadigvæk gennemsyrer Dortmund. Det er den selv samme skole, som det tyske fodboldforbund med Löw som dirigent har haft så meget succes med på nationalt plan. Og i en lidt mere ekstrem form har det også påvirket og inspireret Red Bull-organisationen.

Gerrard er ikke skolet i den retning, og spørgsmålet er, om det ikke vil være en strategisk skidt vej at gå, hvis man går væk fra den filosofi. Den overvejelse, er jeg sikker på, vil fylde en betydelig del. Og det skal siges, at undertegnede er kæmpe Gerrard-fan, så ovenstående erkendelse er ikke let!

 

Pepijn Lijnders

Han nævnes ikke ofte i medierne, men hans navn er begyndt at dukke op hos de mere seriøse kilder – herunder blandt andet fra tidligere spilere med deres gang i og omkring klubben. Hvad nu hvis assistenten er klar til at overtage jobbet? Måske i første omgang på en kortere kontrakt, som man så ofte før har set i fodboldens verden, når det er lærlingen, der skal overtage tøjlerne? Hvis man læser interviews med Pep, som han oftest kaldes, så er der ingen tvivl om, at vi står med en yderst dedikeret og nørdet ung træner, som ånder og lever fodbold døgnet rundt. Han går ekstremt op i detaljerne og synes at være yderst respekteret i klubben. Han er blevet en del af klubbens dna, og man får ofte en fornemmelse af, at Klopp mere og mere inddrager ham i de større beslutninger. På den måde kunne han anses som en træner, der ret direkte kunne videreføre Klopps idéer, og skiftet fra Klopp til en ny manager ville således blive ret glidende. Det er dog altid en meget svær overgang at gå fra at være en træner, der har kunnet fokusere på detaljer, til at være manager med det overordnede ansvar i forhold til mandskabspleje, taktik og ikke mindst mediekontakt. Her er det spørgsmålet, om FSG vil turde tage den chance, da han som cheftræner er meget grøn. Jeg anser det her bud som muligt i en overgangsfase, hvor han med meget stor succes måske alligevel kan ende med at få tilbudt jobbet permanent.

 

Julian Nagelsmann

Den tyske træner for Red Bull-klubben RB Leipzig anser jeg som det helt oplagte bud. Julian Nagelsmann er så absolut en lysende stjerne, og selv om han kun er 33 år, så er han allerede ret etableret, hvor han siden 2015 har trænet Hoffenheim og siden Leipzig. Han har været yderst succesfuld, og rent taktisk har han ikke bare overtaget den tyske trænerskoles stil, men faktisk også formået at viderevikle den. Eksempelvis så har det hedengangne 4-4-2-system fået en genopblomstring – dog med et helt andet udtryk end det, vi kendte fra de gode gamle dage i England. Nagelsmann er ikke bange for at rotere med mellem sine startopstillinger. Dette hænger sammen med, at enhver spiller i Red Bull-systemet, alle er uddannet i de filosofier, som Ralf Rangnick udviklede i en slags manifest for snart 16 år siden, og som gennemsyrer Red Bull-klubberne. ”Kapital, Konzept and Kompetenz” er de tre K’er, som organisationen styres efter. En filosof, som blandt andet betyder, at deres akademi er gennemsyret af professionalisme og ensartethed. Når Klopp selv har rekrutteret spillere fra Red Bull-systemet, har han altid sagt, at han vidste præcist, hvad han fik rent spillemæssigt og mentalt fra spillerne. Sadio Mané, Naby Keïta og Takumi Minamino er spillere, som er formet i det system, hvilket har betydet, at de har været vant til det højintense spil med fokus på spillet med og uden bold, også selv om de har deres forcer i det offensive.

Jeg vil antage, at Nagelsmann må have tænkt tanken: I lighed med spillere fra hans organisation, som er endt i Liverpool, må det også være muligt for en træner. Og Liverpool er trods alt en langt større klub end Leipzig. Nagelsmann har kontrakt til 2023 og er således i de sidste år af i sin kontrakt. Leipzig har de finansielle muskler til at sige nej tak til enhver klub, men på den anden side, så er de via deres filosofi aldrig bange for at sige ja til en god handel, og Liverpool har et yderst godt samarbejde med Leipzig – hvis man kan sige det om internationale konkurrenter. Nagelsmanns mandskabspleje, intense udtryk fra trænerbænken, vindende væsen hos medierne og selvfølgelig de beviselige resultater gør, at dette må være den oplagte kandidat.

Konklusionen

Hvis det her tankeeksperiment rent faktisk bliver til virkelighed, vil jeg antage, at FSG i prioriteret rækkefølge vil gå efter Nagelsmann, Gerrard og Lijnders, hvoraf jeg anser Nagelsmann som det langt mest sandsynlige bud.

 

Jesper skriver normalt for vores medlemsblad, hvis du vil læse flere af hans analyser og artikler kan du melde dig ind i fanklubben i dag.