[Artikel] Melwood lukker ned

Denne artikel blev bragt i medlemsblad nr. 2 fra 2019/20 sæsonen og vi deler den i forbindelse med, at Liverpool FC har haft sidste dag på træningsanlægget Melwood og fremover har samlet både førsteholdet og akademiet i Kirkby på et nyt anlæg til £50m.

Hvis du gerne vil læse lignende artikler fra fanklubben, så kan du melde dig ind i dag.

Træningsanlægget Melwood er ved at være historie i Liverpool FC-sammenhæng.  Her har der i årtier løbet berømte ben rundt under ledelse af berømte managere. Nu er det ved at være slut. Melwood er blevet solgt, men vil altid være en del af Liverpools historie.

Artiklen er skrevet af Niels Frederiksen

Historien

Melwood blev Liverpools træningsareal omkring år 1950. Området var tidligere et legeområde til den lokale skole St. Francis Xavier. De to præster Fader Melling og Fader Woodlock underviste også på skolen, hvor de bl.a. tog sig af børnene og lærte dem at spille fodbold. Som en måde at huske dem for deres arbejde dannede man ordet Melwood ved at kombinere deres efternavne, og derfor hedder anlægget Melwood. Skolebygningen findes den dag i dag. Den ligger på hjørnet af Salisbury Street og Islington og ejes af Hope University. En lille pudsig historie er, at den berømte Everton-spiller Dixie Dean var elev på skolen og spillede derfor fodbold på Melwood. Mon det er derfor, han blev den stjerne, han udviklede sig til.

En storklub som Liverpools havde brug for et træningsanlæg af Melwoods størrelse. Før købet trænede man på Anfield og på det stykke land, hvor Main Stand nu er. Skolen flyttede til Woolton-området, hvor man fik plads til både skolebygning og sportsfaciliteter, og derfor kunne skolen sælge Melwood.

Ved købet var Don Welsh manager, men hverken han eller hans efterfølger Phil Taylor gjorde meget for at forbedre forholdene. Da Bill Shankly kom til klubben i 1959, var Melwood i West Derby i dårlig forfatning, og han ønskede en opgradering af Melwood. Shankly skriver i sin biografi: ”Da jeg tog til Melwood til min første træning, var det i sørgelig forfatning. Der var en gammel træpavillon og et beskyttelsesrum mod bomber. Der var små bakker, og græsset var uplejet.” Bill Shanklys kone Nessie husker, at hendes mand sagde, da de stod på Melwood: ”Åh, Nessie, har jeg gjort en stor fejl ved at forlade Huddersfield?”

Den helt store modernisering af Melwood startede i januar 2001. Hovedbygningen, Millennium Pavilion, var designet med stor indflydelse af den daværende manager Gérard Houllier. Byggeriet stod færdigt i november 2001 og kostede £4,5 mio. Det nye Melwood havde alle de faciliteter, en fodboldspiller kunne drømme om i den to etagers store bygning. Indgangen til Melwood var også flyttet fra Crown Road rundt om hjørnet til Deysbrook Lane.

Melwood skifter ejer

I 2017 fik Liverpool FC byrådets godkendelse til at opføre 160 boliger på området, hvor Melwood ligger i dag. Klubben havde ønsket mere plads og ønskede samtidig at samle træningsfaciliteter for førsteholdet med akademiet. Det har man arbejdet på i Kirkby, og det £50 mio. dyre anlæg skal efter planen stå klar til sæsonen 2020/21.

Den 1. august kunne Liverpool Echo offentliggøre, at Melwood var blevet solgt til ejendomsselskabet Torus, der har erfaring med området i West Derby, hvor de har bygget mange boliger og administrerer mange sociale boliger. Det er sikkert for mange velkomment, at den nye ejer er en virksomhed med et bredt socialt sigte og ikke en almindelig ejendomsinvestor. Indtægterne fra salget af Melwood vil blive investeret i klubben. Andy Hughes, der er direktør for drift og økonomi i Liverpool FC, forklarer i forbindelse med offentliggørelsen af salget i august 2019: ”I dag er en stor milepæl i klubben i forbindelse med dette ambitiøse projekt. Det er med et tungt hjerte, at vi annoncerer salget af Melwood, efter at området har spillet en vigtig rolle i klubben i mange årtier.

Vi kan dog ikke se bort fra, at Melwood var blevet for lille og kunne ikke huse en klub med så store ambitioner. Alle indtægter fra salget af Melwood bliver investeret i førsteholdet og i klubbens nye træningsfaciliteter i Kirkby.” Chris Bowen, administrerende direktør for Torus Development tilføjer: ”Med mere end 1.600 hjem i området har vi allerede gennem lang tid været en del af West Derby, så at blive valgt til at udvikle dette område betyder meget for os. Vi skal gennem konsultationer med de lokale beboere og fortsat dialog med Liverpool FC sikre, at dette historiske område udvikles bedst muligt. Vi er i starten af processen, men planerne er at udvikle kvalitetsboliger til de lokale behov og til en pris, der kan betales.”

Det er dog ikke alle, der er tilfredse. Mange havde håbet, at Melwood ville blive udlagt til et åbent kommunalt område og ikke et boligområde. Protestgrupper har siden den kommunale godkendelse af planerne i 2017 afholdt møder, aktioner mv. i et forsøg på at ændre beslutningen. Det er der så ikke kommet ret meget ud af med den seneste udvikling for Melwood.

Hvad fremtiden helt konkret bringer for det berømte område i West Derby er ikke helt fastlagt. Melwood har lagt græs og faciliteter til udviklingen af mange stjerner i tidens løb, og for klubben og dens fans vil Melwood altid være en del af klubbens historie. Helt slut er det dog ikke. Endnu i denne sæson møder spillere og personale ind på Melwood, som om intet er sket, men så er det også slut.