Hillsborough-katastrofen 15. april 1989

~ Anne Williams – En mors kamp for retfærdighed ~

Af Ole Blom

Hillsboroug h11Jeg vil her fortælle om Kevin Williams, som var en af dem som omkom ved tragedien i Sheffield. Omstændighederne ved Kevins død er siden blevet betvivlet af hans mor, Anne Williams, og hun har nu stædigt kæmpet i 20 år for at få sandheden frem.

Den 14. april 1989 spurgte Kevin sine forældre om han ikke måtte tage til Sheffield den næste dag, for at se kampen mellem Liverpool og Nottingham Forrest i FA Cuppens semifinale. Kevin havde aldrig før været til en kamp på udebane, for at følge Liverpool. Kevins forældre var ikke meget for at han skulle tage til Sheffield for at se kampen. Kevin fortalte sine forældre, at så kunne hans ven, Andy Duncan, få hans billet med, og så forsøge at sælge den uden for stadion, så han i det mindste fik sine penge tilbage for billetten. Enden på det blev dog, at Kevins forældre gav ham lov til at tage af sted.

Kevins mor stod op klokken fem den 15. april for at passe sit arbejde, og da klokken var blevet seks, gik hun ind på Kevins værelse for at vække ham. Hans værelset var fyldt med Liverpool posters og programmer, og som altid lå hans Liverpool tæppe oven på dynen.

En time senere kom Kevin og Andy ned i den butik, som Kevins mor arbejdede i, for at købe nogle chips og noget cola, som de skulle havde med på turen til Sheffield. Kevins mor fortalte ham at han skulle passe på sig selv, som enhver anden mor ville havde sagt til sin søn. Kevin gik hen mod døren, og slog ud med armene og sagde: ”Rolig mor det bliver 3-0”.

Det var sidste gang at hun skulle se Kevin i live. Mindre en 12 timer senere var Kevin afgået ved døden i den mest forfærdelige tragedie i Liverpool Football Clubs historie.

Kevins søster Sara hørte kampen i radioen om eftermiddagen, men hørte ikke rigtig efter, før det blev fortalt, at kampen var blevet stoppet på grund af ballade. Sara tændte for fjernsynet for at se hvad der var sket, og det var et forfærdeligt syn, der mødte hende. Sara ringede med det samme til hendes og Kevins mor for at fortælle, hvad der var sket, og også Andys mor ringede og var helt ude af den. Panikken begyndte at brede sig, og det blev fortalt, at der måske var 25 døde. Hver gang telefonen ringede, håbede familien på at det var Kevin der ringede, men det var det ikke. Dødstallet steg hele tiden, og hospitalet i Sheffield blev kontaktet for at få nogle oplysninger om Kevin, men det eneste de kunne fortælle var, at han ikke var en af de sårede, der var kommet ind på hospitalet, og de foreslog at familien kørte til Sheffield.

Familien ankom til hospitalet, og de kunne fortælle at han ikke var der. Anne Williams var glad for han var måske i live. Der kom en læge som sagde, at familien skulle gennemse nogle billeder af de døde, for at se om Kevin var blandt dem. Alle billederne var blevet sat op på en opslagstavle, og det første billede, der skinnede igennem var et billede af Kevin. Han så fredsfuld ud, som om han sov, men Anne vidste godt, at han var død.

Den 21. april blev Kevin Williams begravet. Over halvdelen af eleverne fra Kevins skole var tilstede. Præsten Short havde spurgt hvilke sange, der skulle synges, og familien blev enige om at det skulle være ”All Things Bright and Beautiful” fordi familien huskede at Kevin sang den i skolen og ”You’ll Never Walk Alone”.

Den 28. april blev Kevin Daniel Williams’ urne sat ned til venstre for målet ved The Kop.

Anne Williams som var mor til Kevin, har været en af de største forkæmpere for, at få sandheden frem i forbindelse med katastrofen på Hillsborough. Kevin var kun en lille 15-årig dreng, som var taget til en fodboldkamp, og som aldrig kom hjem igen. Anne kan ikke forstå at hun og Kevin skulle behandles på denne måde, og at der skulle gå næsten fire år før Anne skulle finde ud af, hvad der var sket med Kevin, på grund af en masse løgne.

Anne var en ud af seks familier der gik til ”High Court” med friske beviser. Der havde før været to undersøgelser i forbindelse med Kevins død – vidner var blevet nævnt, men ikke afhørt, så juryen havde aldrig fået den fulde historie om, hvad der var sket.

Anne besluttede selv at føre vidnerne, men kun for at få en anden historie. Det var blevet besluttet at tidspunktet for afslutningen af vidneudsagn skulle være kl. 15.15 (15. april 1989), fordi alle ofrene enten var døde eller hjernedøde, så ingen vidneudsagn var blevet foretaget efter dette tidspunkt.

Efter at havde talt med patolog Dr. Ian West fra Guys hospitalet, fandt Anne Williams ud af at Kevin ikke var død kl. 15.15, og måske kunne være blevet reddet. Kevin var blevet båret ud fra ”pen 3”, og båret tværs over banen på en bandereklame, af blandt andre Stevie Hart og Tony O’Keefe, som begge er Liverpool-fans, og begge har fortalt at Kevin var i live på dette tidspunkt. De
overlod Kevin til en politibetjent oppe på North Stand, og han lovede at skulle se efter ham. Betjenten forlod imidlertid Kevin, men en anden Liverpool-fan, Johnny Prescott så det, og løb hurtigt hen efter hjælp hos en fra St. Johns Ambulance.

En politibetjent uden for tjeneste, Derek Bruder, så at Kevin havde bevæget sit hoved, og skyndte sig over for at hjælpe. Kevin havde på dette tidspunkt, kl. 15.37, stadig puls, og var altså i live. Kevin blev flyttet over til en hal i nærheden, hvor Johnny Prescott sad med ham i sine arme. Kevin åbnede øjnene og sagde ”mor”, og døde kort efter, da var klokken blevet 16.00 – altså 45 minutter efter at alle skulle havde været døde ifølge den retssag, som skulle bevise det modsatte.

Anne Williams ville derfor have en retssag, der beskæftigede sig med de 45 minutter der var gået fra kl.15.15 og til Kevin døde kl. 16.00.

Mandag den 30. marts 2009 fik Anne Williams brev fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der afslog hendes anmodning om en retssag, på grund af en tidsfrist. Ifølge domstolen skulle hun have indklaget sagen helt tilbage i 1997, hvis de skulle tage stilling til den. Dette havde Anne Williams ikke gjort, fordi hun og mange andre pårørende stadig kæmpede mod det engelske retssystem.

Anne Williams vil blive ved med at kæmpe for retfærdighed, og sandhed i forbindelse med katastrofen. ”Jeg har beviserne, og hvis der ikke komme en retssag om, hvad der sket i de 45 minutter efter kl. 15.15, lærer vi aldrig af katastrofen på Hillsborough. Hvis politiet havde gjort deres arbejde ordentligt kunne Kevin og måske mange andre have været i live i dag”, afslutter Anne Williams.