Kommende kampe:

[Artikel] Kamil Grabara – Ingen vil være backup

Dette er en artikel fra fanklubbens medlemsblad med Kamil Grabara. Artiklen blev bragt i blad nr. 5 fra sæsonen 2018/19. Vi bringer artiklen da han igen er at finde i AGF på et lejeophold.

Hvis du ønsker at modtage fanklubbens medlemsblad You´ll Never Walk Alone så meld dig ind i fanklubben 

—————————-

I dette forår har den danske fanskare for alvor mulighed for at se nærmere på et af klubbens unge talenter. Den 6. januar 2019 valgte Liverpool nemlig at udleje den polske målmand Kamil Grabara til Superligaklubben AGF. You’ll Never Walk Alone møder Grabara til en snak i kølvandet på en solid debut med clean sheet i forårspremieren mod Esbjerg fB. Trods en selvtillidsfyldt fremtoning er det med en en-kamp-adgangen-mentalitet, at Grabara sigter mod at blive nr. 1.

Af Morten Olstrup og Andreas Vigsø

Vi har førhen set yngre Liverpool-målmænd blive udlejet til League 1, League 2 eller Skotland, men vi har aldrig set nogen tage til Danmark. Hvorfor valgte du at komme hertil?
Nogle gange er man nødt til at være en pioner, haha. Spøg til side. Valget var let at træffe. Jeg var på udkig efter spilletid i de bedste rækker, og jeg fik denne mulighed for at komme til Aarhus. Som nogle måske ved, var jeg også tæt på at komme hertil i sommers, men det lykkedes af forskellige årsager ikke. Jeg havde følelsen af, at AGF virkelig ville have, at jeg skulle komme hertil. Det er altid en hjælp, når du kan mærke den følelse fra starten af, at den anden part virkelig vil dig.

Hvad er dine styrker som målmand?
Jeg tror på, at spillet på banen viser det hele.

Er der kompetencer, som du særligt ønsker at forbedre i Superligaen?
Som de fleste nok kan se, er Superligaen en fysisk række, hvor holdene er velforberedte. Så du kan sammenligne det en lille smule med England på nogle parametre. Vejret minder jo også om det engelske. Som målmand i dag skal du være i stand til at udføre enhver opgave på banen. Du skal ikke kun bruge dine hænder. Selvfølgelig kan du have nogle fokuspunkter i din udvikling, men det, der er afgørende i sidste ende, er, hvordan du bruger dine evner på banen. Tydeligvis findes der også forskellige slags målmænd, ligesom der er forskellige typer af wings og forsvarere. Du kan se, at nogle målmænd er bedre med fødderne, og nogle er bedre shot stoppers – faktisk er ingen ens.

Du var åbenlyst god fra en ung alder og havde vel andre muligheder, da du skiftede til Liverpool?
Jeg var lige fyldt 17, da jeg kom til Liverpool, og de tilbød mig en kontrakt på stedet. Jeg havde også tilbud fra Manchester City, Manchester United og nogle andre klubber. Sagt med den største respekt for de andre klubber, så tænker du virkelig ikke på dem, når disse tre klubber kommer på banen. Og i mit hoved var det faktisk aldrig en reel mulighed, at jeg kunne vælge anderledes, end jeg endte med at gøre. Jeg valgte den bedste mulighed for mig selv, og at skifte til Liverpool var den bedste mulighed på det tidspunkt i mit liv – og det er jeg stadig fuldt ud tilfreds med. Jeg skylder Liverpool en hel masse. Det var en optimal situation, jeg arbejdede hårdt og tog de rigtige skridt. Du kan bare ikke altid nøjes med at blive i klubben og forsøge at slå igennem: Nogle gange er du nødt til at komme på udlån. Men alle får muligheden for at slå igennem – især i en klub som Liverpool.

Spillede Jerzy Dudek en rolle i dit skifte til Liverpool?
Nej, ikke engang én procent. Jeg kender ikke Jerzy Dudek, jeg har aldrig talt med ham, og måske ved han ikke engang, at jeg eksisterer. Han ydede tydeligvis et vigtigt bidrag til Liverpool FCs historie, og derfor husker folk ham.

Er Liverpool en stor klub i Polen?
Jeg tror faktisk, at Liverpool er den klub, der har flest fans over hele verden. Overalt vi kommer, møder vi vores fans. I Polen er det også én af de største udenlandske klubber blandt fans, muligvis pga. Dudek.

Du er potentielt tredjevalg i Liverpool, som alting ser ud nu. Simon Mignolet er der muligvis ikke efter sommerpausen. Ser du dig selv som backup til Alisson allerede til næste sæson?
Jeg håber og drømmer om at få et succesfyldt halvår og at have et succesfuldt U21 Europamesterskab med landsholdet, hvilket også betyder meget for mig. Jeg kan kun sige, at ingen vil være backup. Hvis jeg har muligheden for at komme afsted og spille førsteholdsfodbold et sted – eller i hvert fald kæmpe om at være nummer ét – så er valget simpelt, og jeg vil vælge at gå efter endnu et udlån. Men hvis nogen i Liverpool beslutter, at jeg er klar til at komme tilbage og ikke blot agere backup-målmand, men være en yderst konkurrencedygtig aspirant til målmandsposten, er det en anden situation. Men der er ingen garantier i fodbold. Jeg kender heller ikke til planerne for næste sæson, og jeg tænker ærlig talt ikke på det, for det giver ikke mening nu. Nu er det februar, jeg er i Aarhus, og jeg er glad og fokuseret på mine kampe. Det eneste, der betyder noget for mig, er, hvad John (Achterberg, Liverpools målmandstræner, red.) og bossen (Jürgen Klopp, red.) siger og vil med mig. Derefter kan vi beslutte os for, hvad der skal ske med mig og min situation. Jeg ved ikke, hvad Simon (Mignolet, red.) eller Liverpool vil til næste sæson.

Set udefra synes du at være en selvtillidsfyldt målmand. Hvor tæt synes du niveaumæssigt, du er med Mignolet?
Som målmand – og som enhver anden fodboldspiller – skal du tro på dig selv. Jeg tror, at dét øjeblik, du stopper med at tro på dig selv og dine evner, giver det ikke længere mening at spille fodbold. Jeg tror derfor på mig selv, og jeg forsøger at være den bedste udgave af mig selv. Og jeg ved ikke, hvor god denne udgave kan blive. Hvis den kan blive den bedste målmand i verden, ville det være perfekt, men jeg bliver nødt til at arbejde hårdt uanset hvad. Men jeg mener, at du skal tro på dig selv for at slå igennem.

Alisson har gjort det fremragende for Liverpool og er blevet hyldet af manageren, pressen og fans. Set fra dit målmandsperspektiv, hvad er det så Alisson gør så godt?
Han lukker tydeligvis ikke mange mål ind, og når buret holdes rent, går rosen selvfølgelig til målmanden og centerforsvarerne. Han er en topklassemålmand, som alle ved. Han er én af de bedste i verden, det er tydeligt. Han er også et godt menneske, så jeg er glad for, at alt går ham godt. Jeg ønsker ham intet ondt, men i sidste ende er han min rival i forhold til at spille for klubben. Men jeg er selvfølgelig også glad for, at Liverpool gør det godt, og jeg krydser mine fingre for, at vi vinder ligaen i denne sæson.

Føler du, at du har forbedret dit spil af at træne med Alisson?
Nye tilføjelser er altid en hjælp. Vi har også den nye målmandstræner, Jack (Robinson, red.). Han hjælper John som en del af førsteholds-setuppet, ikke som anden- eller tredjemålmandstræner. Han tiltrådte primært for at styrke de unge spillere, men han yder stor indflydelse på alle. Nye spillere er også altid en hjælp. Men som jeg var inde på i starten, har alle målmænd forskellige styrker og svagheder. Man har også forskellig fysik, der er med til at forme den målmand, man er. Så du kan altid lære noget både fra yngre/ældre og uerfarne/ erfarne. Det handler om, hvad du bringer ind i dit eget målmandsspil.

Hvad er de største forskelle mellem setuppet i Superligaen og AGF og det, du kender fra Liverpool?
Jeg mener, at målmænd arbejder meget ens over hele verden. Målmandstrænere har muligvis forskellige visioner for træningen, men det er hovedsageligt det samme. Hvis de har en målmandstræner-licens, har de været igennem de samme eksaminer og laver de samme øvelser.

Hvor ofte taler du med Jürgen Klopp om din udvikling og status i klubben? Vi kan forestille os, at det meste af det daglige arbejde og dialog er med John Achterberg.
Han (Klopp, red.) beskæftiger sig med markspillerne, og vi har målmandstrænere til at tale med os. Og de taler så med bossen. Da vi valgte at sende mig på udlån, talte jeg selvfølgelig med bossen. Men vi snakker slet ikke fra dag til dag – sådan foregår det ikke.

Hvor ofte er du i kontakt med John Achterberg?
Vi taler ofte i telefon sammen. Han ser alle videoklip fra kampe, og nogle gange ser han også klip fra træningen. De er to målmandstrænere nu, så det gør det lidt nemmere for dem. John skal ikke gøre det hele selv. Så det er lidt nemmere for dem at se, hvad der sker med mig og andre målmænd på udlån.

Har du et mål efter din tid i Aarhus?
Jeg fokuserer på at tilkæmpe mig en plads på holdet og spille godt, derefter kan jeg fokusere på andre ting og min næste kamp. Du kan have nogle planer i dit hoved, men du skal uanset hvad starte med de første skridt. Jeg har ikke noget specifikt mål for fremtiden, jeg vil bare spille kampe. Det var derfor, jeg kom hertil, hvor jeg vil gøre mit bedste, og så må vi se, hvad fremtiden bringer.

Så på den måde er dit mål for næste sæson snarere, at du hellere vil spille førsteholdsfodbold end at være tæt på førsteholdstruppen i Liverpool, simpelthen fordi det kan forbedre dit spil mere, at du spiller regelmæssig førsteholdsfodbold?
Nu har jeg muligheden for at spille regelmæssigt denne halvdel af sæsonen. Ellers kunne jeg have nøjedes med at spille højst fem kampe på en sæson. Det, mener jeg, ville stoppe min udvikling. Der er tydeligvis forskellige måder at løse situationen på, men jeg må vente og se, hvad der sker. Og klubben har ikke nogen ambitioner for dig, inden for eksempelvis to år? Nej, de har lige sendt mig på udlån, så de ville ikke sætte målsætninger efter én måned.

Hvad kan voksenfodbold give dig som målmand, som ungdomsfodbold ikke kan? Hvorfor er seniorfodbold på låneaftale bedre end at spille med U23-holdet?
Vi besluttede i Liverpool, at jeg var klar til at spille regelmæssig seniorfodbold. Jeg følte mig tilpas på U23-holdet, men på dette tidspunkt af min karriere var det ikke nok for mig og min person for, at jeg kunne fortsætte min udvikling. Jeg spiller også på U21-landsholdet for Polen, hvilket er en god ting, men jeg så ingen grund til at blive og spille U23-fodbold.

Så niveauet er simpelthen for lavt?
Det er en god konkurrencedygtig række, men jeg ville spille, og jeg kan ikke spille hele livet på U23-niveau – på et tidspunkt bliver du alligevel for gammel.

Du har måske et mål for denne sommers U21 Europamesterskab? Ville det være et realistisk mål at vinde det?
Hvis du ikke tager afsted med ambitionen om at vinde det, giver det ikke nogen mening at tage af sted overhovedet. Jeg mener, at alle hold bør have den ambition. Vi slog jo Danmark (I kvalifikationen red.), så vi er klar til vores næste modstandere.

Tak for din tid!
Velbekomme

Hvis du ønsker at modtage fanklubbens medlemsblad You´ll Never Walk Alone så meld dig ind i fanklubben 

Leo Vegas Sport