Kommende kampe:

[Blog] 3 år under Jürgen Klopp

D. 8 oktober 2018 var det 3 år siden, at Jürgen Klopp blev ansat som manager i Liverpool FC. Andreas Ørntoft har set lidt nærmere på de 3 år, der er gået.

 

Der hersker absolut ingen tvivl om, at Jürgen Klopp generelt er en enormt velanset personlighed blandt langt de fleste Liverpool-fans. Siden Klopp overtog et halv-varmt trænersæde for Brendan Rodgers i oktober 2015, har han formået at vinde fansenes hjerter med sin fantastiske karisma såvel som den hjertevarme mandskabsbehandling.

Det store antiklimaks 

Jurgen Klopp overtog et tømmermændsramt Liverpool-hold, som stadig led under den store skuffelse oven på den forrygende 2013/14 sæson, hvor lige ved og næsten, som bekendt ikke slår nogen mand af hesten.

Brendan Rodgers formåede ikke at holde på 2013/14-sæsonens helt store stjerne og PFA Player of the Year modtager Luis Suarez, som skiftede Anfield ud med Camp Nou i Barcelona, og hertil valgte Rodgers at hente erstatninger i form af Rickie Lambert, Lazar Markovic og den evige lottokupon, Mario Balotelli.
På trods af Rodgers’ relativt store transferbudget, som resultat af rekordsalget af Suarez, formåede Liverpool-mandskabet ikke, at leve op til forventningerne, men leverede derimod en skuffende sæson, som endte med en 6. Plads i Premier League samt et tidligt exit i CHL-gruppespillet, hvor de ellers deltog for første gang siden 2009/10-sæsonen.

Liverpool sluttede ganske symptomatisk for deres 2014-15 sæson af med et 3-1 nederlag i deres sidste hjemmekamp, som samtidig var klubikonet, Steven Gerrards sidste hjemmekamp. Herefter fulgte man op med et 6-1 nederlag på udebane mod Stoke, hvorfor 2014/15 sæsonen mest af alt vil blive husket som et enormt antiklimaks, og selvfølgelig afskeden med én af Liverpools helt store legender.

Brendan Rodgers fik da heller ikke lang snor i den efterfølgende 2015/16 sæson, hvor han efter blot ni kampe som bl.a. indebar nederlag til både Manchester United og West Ham, måtte overlade trænersædet til Jürgen Klopp.

 

The Normal One

Klopp overtog managerposten i Liverpool med sætningen: ”It needs time. Nobody wants to hear it, but that’s the truth: if you want to have success in the future, you have to be ready to work now,” hvor han netop lægger tryk på, at man ikke skal forvente resultater med det samme, men at man derimod skal trække i arbejdstøjet og have tålmodighed.
I samme ombæring fik Jürgen Klopp også givet sig selv kælenavnet ”The Normal One” som pendant til Mourinhos ”The Special One”, da han i første omgang overtog trænersædet i Chelsea tilbage i 2004.

Jürgen Klopps trænerkarriere i Liverpool kunne være startet som lyn og torden, men finalenederlag i både Liga-cuppen og Europa League resulterede i at Liverpool med en skuffende 8. Plads i Premier League ikke kvalificerede sig til den kommende sæsons europæisk fodbold. Dermed kunne Klopp og hans Liverpool-mandskab udelukkende fokusere på at forbedre sig i Premier League-regi, hvilket deres endelige placering på 4.pladsen også bevidner.

Med hele 76 point kontra den forgange sæsons 60 point, formåede Liverpools sprudlende offensiv på trods af en vaklende defensiv at skrabe en 4.plads i land, som dermed også sikrede kvalifikation til Champions League playoff.
Lige så stille fik Klopp hentet forstærkninger til klubben, og værd at bemærke er det, at Klopp ikke bare henter hvem som helst, men derimod udser sig enkelte spillere, og derefter gør alt for at hente dem. Han hentede bl.a. Sadio Mané, Joel Matip samt Georginio Wijnaldum.
Samtidig skilte han sig af med de spillere som han ikke spåede en fremtid på holdet, hvor en perlerække af Rodgers’ signinger måtte forlade klubben.

Kontinuerlig Fremgang

I sommeren 2017 hentede Klopp yderligere forstærkninger i form af Mohammed Salah, Andrew Robertson og Alex Oxlade-Chamberlain, og netop her begyndte Klopps filosofi at skinne igennem i deres spil, hvor især genpresset og viljen til at løbe de ekstra meter var iøjnefaldende.

I januars vintertransfervindue hentede man Virgil Van Dijk og herefter er Liverpool reelt set begyndt at ligne det hold, som Jürgen Klopp i 2015 fortalte pressen, at han ville arbejde frem imod, selvom man i mellemtiden har måttet se en velspillende Coutinho tage samme tur som Suarez – nemlig til Camp Nou. Men selvom Klopp formegentlig helst havde set Countiho blive på Merseyside, går Klopps generelle spilfilosofi ud på, at man ikke nødvendigvis behøver en verdensklasse playmaker, hvis genpresset fungerer optimalt.

Dette belyses også i form af det faktum, at Klopp ikke forsøgte at hente en verdensklasse angriber, men derimod omskolede Roberto Firmino til en hårdtarbejdende frontangriber, som med et hidsigt genpres er med til at iscenesætte Liverpools angrebsivrige kanter.

Liverpools 2017/18 sæson endte med en rimelig komfortabel 4. Plads i Premier League, mens man ganske imponerende nåede finalen i Champions League, hvor man som bekendt tabte 3-1 til Real Madrid. Dermed fortsatte Klopps uheldige finalestatistik, hvor han nu har tabt de seneste 6 finaler han har deltaget i, hvorfor der sættes spørgsmålstegn ved Klopps evner til at sætte sine hold op til det store pres, der utvivlsomt vil være ved alle finaler.

Samtidig har Klopp også efterhånden fået både tid og finansielle midler til at skabe et hold efter sin egen filosofi, hvilket må siges at være lykkedes for ham, dog mangler der stadig én ting, som om noget definerer succes i den moderne fodboldverden – nemlig trofæer.

Der er absolut ingen tvivl om, at Klopp og Liverpool er ”the perfect match”. Han passer eminent til klubben og respekterer især klubbens kultur og traditioner. Samtidig formår han med sin karisma at være en populær figur på Merseyside, og så hjælper det bestemt også, at man under Jürgen Klopp kan konstatere, at Liverpool har været i en støt stigende udvikling. Derfor er man som Liverpool fan også nået til de punkt hvor man efter 3 tabte finaler og et yderst kompetent hold godt må sætte næsen op efter nye tilføjelser til trofæskabet.

 

Er trofæer et krav?

Det helt store spørgsmål, som mange også stiller til Liverpool-supporterne er hvorvidt om det vil være en skuffelse, hvis Liverpool ikke henter et trofæ i 2018/19 sæsonen.

Personligt vil jeg mene, at vi har de fornødne kvaliteter til at skabe de resultater, som også henter trofæ(er) hjem, og med en afbalanceret defensiv vil jeg mene, at Liverpool er ligeså komplet som det Liverpool-hold, som i 2008/09 sæsonen i den grad spillede med om Premier League titlen.
Dog ser Premier League allerede på nuværende tidspunkt ud til at blive enormt tæt, og det er umuligt at spå hvilket hold, som løber med titlen. Manchester City med Guardiola i spidsen har et af de stærkeste mandskaber Premier League nogensinde har set, Chelsea er startet enormt under Maurizio Sarri, mens Arsenal i netop har fået ødelagt en kampform på 11 vundne kampe i træk med et uafgjort resultat mod Crystal Palace.

Det trækker om nogen op til storm i Premier League, og med konkurrencen taget i betragtning, er det lidt for ambitiøst decideret at kræve en Premier League titel i denne sæson, men alligevel bør man forvente, at vi i hvert fald spiller med om titlen til langt inde i sæsonen.

Champions League er en turnering som ligger i Liverpools DNA, men på trods af en rigtig fin præstation i sidste sæson, som jo bekendt endte med en finaleplads, er det ofte de små marginaler som afgør ens skæbne, hvorfor et CHL-trofæ ikke kan stilles som et decideret krav.

FA-cuppen har og vil altid leve sit eget liv, men kan måske være en mulighed for Klopps mandskab, men med Liverpools notorisk tætte kampprogram, vil FA-cuppen formegentlig blive offer Klopps rotationsprogram.

Jürgen Klopp har utvivlsomt både ejernes, spillernes og byens fulde tillid i spidsen for Liverpool, og skulle Liverpool gå tomhændet fra 2018/19 sæsonen, er jeg heller ikke et sekund i tvivl om, at Klopp fortsat vil være træner i Liverpool da han virkelig har formået at forvandle en storklub i kritisk tilstand i 2015 til på ny, at være en stormagt i Europæisk fodbold anno 2018. Men på et tidspunkt skal der også slås kapital af det fortrinlige arbejde, som er blevet gjort i klubben, og forhåbentlig sker det allerede i denne sæson.

Skal du være medlem af den officielle danske Liverpool fanklub? 

 

Leo Vegas Sport