Kommende kampe:

[Blog] Anfield Main Stand

Bedre sent end aldrig. Anfield er langt om længe ved at blive udvidet. Main Stand vil blive udvidet med cirka 9.000 ekstra siddepladser, hvilket vil bringe stadionafsnittets kapacitet på cirka 20.000. Totalkapaciteten på Anfield vil blive cirka 54.000. Projektet forventes færdigt i sæsonen 2016/17.

Anfield Main Stand

Udvidelsen viser handlekraft fra Fenway Sports Group. 15 års lange diskussioner af tre forskellige tidligere ejere har efterladt klubben haltende efter de andre storklubber i Premier League, når det kommer til stadionudvidelse. Klubber i hel Europa har udvidet aggressivt de seneste årtier, mens Anfield har stået stille. Udvidelsen er derfor på tide. Skal klubben placere sig kontinuerligt i toppen af Premier League og spille Champions League, skal rammerne passe til ambitionerne.

Top 10 af tilskuerkapacitet i England
Med de nuværende 45.000 siddepladser er vi 2.500 foran Aston Villa, der med Villa Park har cirka 42.500 siddepladser.

På nuværende tidspunkt ser top 10-listen for de største stadions i England således ud:

 • Old Trafford, Manchester United                                  cirka 76.000
 • Emirates Stadium, Arsenal                                                 cirka 60.000
 • James Park, Newcastle United                                        cirka 52.000
 • Stadium of Light, Sunderland                                           cirka 49.000
 • Etihad Stadium, Manchester City                                  cirka 47.000
 • Anfield, Liverpool FC                                                             cirka 45.000
 • Villa Park, Aston Villa                                                            cirka 43.000
 • Stamford Bridge, Chelsea FC                                            cirka 42.000
 • Goodison Park, Everton FC                                                cirka 40.000
 • Hillsborough Stadium, Sheffield Wednesday          cirka 40.000

Flere klubber har dog planer om flytning, udvidelse eller opførelse af et helt nyt stadion. West Ham vil flytte til London’s olympiske stadion i 2016, hvor de vil kunne byde velkommen til 54.000 besøgende. Ligeledes har Chelsea FC planer om at udvide Stamford Bridge, så det kan huse 60.000, og Manchester City vil bringe Etihad Stadium’s kapacitet op til 61.000. Sidst men ikke mindst har Tottenham planer om at bygge et nyt stadion med plads til 61.000 siddepladser. Udfører de forskellige klubber sine planer, vil Anfield stå som femtestørst i England.

Anfield Main Stand
21st Century Anfield
Udvidelsen er en del af det projekt, Fenway Sports Group kalder 21st Century Anfield. Formålet med projektet er formuleret på liverpoolfc.com:

 • Increase the stadium capacity to 54,000
  The Main Stand will house around 20,000 seats, more than one third of the fully expanded stadium capacity
 • Protect Anfield’s special atmosphere
  The design will focus all of the fantastic support from our fans directly on to the pitch
 • Incorporate the iconic club crest into the stadium
  The Club’s crest and liver bird will feature prominently on the external fabric of the building
 • Create a new home for the Hillsborough Memorial
  The Hillsborough Memorial will be housed in a specially designed colonnade, accessible from the Main Stand
 • Improve access to the stadium for our supporters and visitors
  The Anfield expansion will significantly increase the current number of wheelchair viewing positions and improve disabled access and facilities at the stadium

Herudover er der dog andre aspekter af stadionudvidelsen.

Økonomiske aspekter
Først og fremmest giver stadionudvidelsen økonomisk afkast. Flere tilskuere giver flere indtægter. Simpelt regnestykke. Dette er ikke en sponsoraftale af 4 års samarbejde, men en bæredygtig indtægtskilde med minimum flere årtiers varighed. De ekstra indtægter vil forhåbentligt blive delt ud i organisationen, så der bliver større budgetter til spillerløn, transferkøb, forbedring af træningsfaciliteter og meget mere. Ifølge Daily Mail vil udvidelsen give op til £25 mio. om året. Herudover håber klubben ifølge samme medie at sælge navnerettigheder til en sponsor og tjene omkring £5 mio. om året på dette.

Stadions i hele Europa fyldes ikke længere blot med lokale supportere. Såvel supportere som turister fra hele verden tager gerne til både Anfield og andre stadions i Europa for at få en underholdningsoplevelse. Om man kan lide udviklingen i, at en stadionoplevelse ikke længere er forbeholdt dedikerede supportere, er dog en anden diskussion. Der skal penge og kommercialisering til for at en klub skal klare sig på topniveau i Europa. Uanset om man kan lide det eller ej.

Main Stand
Forbedret stadionoplevelse
Ud over de hårde værdiers fokus på økonomiske aspekter, vil supportere og tilskuere fremadrettet kunne få en endnu større stadionoplevelse, når de rejser til Anfield. Skeptikere vil påpege, at Anfield kan miste sin identitet og påstå, at klubben bevæger sig i en kommerciel retning, som ikke er forenelig med klubbens grundlæggende værdier som arbejderklub. Oplevelsen vil dog blive moderniseret, og udvidelsen er designet på en måde, der vil fokusere på at kunne gengive både stemning og atmosfære på den mest optimale måde gennem hele Anfield. Desuden er Borussia Dortmund’s Westfalenstadion et pragteksempel på, hvordan et stadion ikke behøver at gå på kompromis med atmosfære på trods af stor tilskuerkapacitet.

Rom blev ikke bygget på én dag
Stadionudvidelsen er foretaget med en realistisk forventningsafstemning om tilskuerkapacitet. De cirka 9.000 ekstra siddepladser er en velovervejet størrelsesordning i første skridt mod et mere moderne stadion. Mange stadionbesøgende gør ofte opmærksom på, at udgangene på Anfield ikke er optimale. At der opstår for mange flaskehalse, når stadion skal både fyldes og tømmes. Derfor skal der samtidigt med udvidelsen også foretages småjusteringer, så stadionoplevelsen bliver en fornøjelse og at supportere ikke tildeles en undskyldning for at forlade stadion før sidste kampfløjt.

Spørgsmålet er blot, hvornår næste udvidelse kan forventes. Flere medier har nævnt, at en 4.800 siddepladsers udvidelse af Anfield Road Stand kan komme på tale. Lad os dog starte med at få Main Stand færdig og se gode resultater heraf på alle fronter.

Leo Vegas Sport