Kommende kampe:

[Blog] Klopp er min mand

Klopps tid i Liverpool er gået op og ned som en sinuskurve. Fyringen af Rodgers kom for mange som en åbenbaring for rigtig mange og da rygterne først begyndte at florere på nettet om at FSG var i kontakt med Klopp, at NU fik vi en manager der kunne bringe os pokaler igen. Han har indtil videre bragt os sølv, desværre ikke det fornemmeste art af metal, endnu. Men to finaler i første sæson er trods alt ikke helt skidt. Dog blev begge spillet under niveau i forhold til tidligere præstationer set i sidste sæson når vi var bedst. Men Rom blev ikke bygget på en dag.

Nu står vi så her 1½ års tid efter hans ansættelse og fangruppen er så småt begyndt, at blive splittet. Der er flere og flere røster på de sociale medier og på baren, hvor jeg kommer, som så småt begynder at snakke om at Klopps tid i Liverpool nærmer sig sin afslutning til sommer.

Jeg kan ikke forstå dem, må jeg indrømme. Vi har fået måske den mest vellidte træner i verdenen de sidste MANGE år. Normalt er der altid jokes omkring Liverpools træner fra andres fans og nogen der ikke kan li´ ham. Det er gengældt langt hen af vejen fra vores side om deres. Det er sådan fodbold er indrettet og det er sgu ret fedt.

Udover han er vellidt så sad ALLE og skreg på Klopp. Vi ville spille, som Dortmund og så ville Liverpool blive mestre på no-time og aldrig nogensinde igen ryge ud af top to og Champions League ville vi være den første klub nogensinde til at vinde to gange i træk. Ok det er sat meget på spids, men det var de færreste, som ikke ville have ham. Han var Liverpools håb. Og vi fik ham. Selv lorten var lavet af guld da han kom til.

Hverdag i Liverpool

Nu er det blevet hverdag. Der er ingen Europæisk fodbold, ingen FA cup og EFL cuppen endte efter to elendige kampe imod Southampton. Der er kun Premier League tilbage i denne sæson og det er pt ved at smuldre imellem fingrene på os. Spillet på banen har været magert i 2017, med nogle få opblomstringer, som i den grad sendte positive tanker tilbage på efteråret, hvor Liverpool var en velstøbt maskine der pløjede næsten uhindret afsted. Men nu står vi og kan stille og roligt se, hvordan konkurrenterne har indhentet os og trukket fra. Lige nu hænger vi kun fast med det yderste af neglene. Der er ikke mange på Liverpools bestyrelsesgange, spillere, stab og fans som kan være tilfredse med udviklingen.

Spillerne løber stadig lige så langt, som i efteråret (der blev løbet 121 km samlet imod Leicester). Men det er som om de har glemt, hvordan de spiller sammen. Meget af det peger tilbage på Klopp, det er der ingen tvivl om, men spillerne kan heller ikke se sig fri for kritik.

Men lad os se på Klopp. Jeg er ikke altid enig i hans tilgang til kampene når det kommer til valget af spillere. I lang tid var Can foretrukket foran Wijnaldum, hvilket jeg synes var en dårlig beslutning. Can har i lang tid været en af dem jeg mindst har kunne se være i Liverpool på sigt. Det var tydeligt fra starten af at han manglede tempo og boldomgang især i små rum på midtbanen. I midterforsvaret havde han tiden til at spille den rundt, det har han bare ikke på midtbanen og så vender han på mere plads end en lastbil med to anhængere. Det virker til hans hoved godt ved, hvad der skal ske, men derfra og til udførelsen er for langsom. Han er en ok back up men IMO skal han ikke starte inde. Der er Wijnaldum en bedre boldspiller. Firmino er virkelig dårlig på kanten, han fungere meget bedre inde i midten, hvor han kan vandre omkring og har muligheder på begge sider og så er han god i presset. Af nød måtte han ud på kanten forståeligt nok og Klopp prøvede også at få ham centralt ved, at lade ham og Origi bl.a. skiftes til at være på kanten. Det fungerede bare ikke rigtigt. Og nu lader det til han er brændt lidt ud og kan ikke finde formen.

Men hvor er så de spillere, som Klopp har skulle erstatte formsvage spillere med? De har bare ikke været der i år. Ser man på bænken til de fleste af kampene fra november/december og frem efter så har det hovedsageligt været Stewart, Ojo, Eijaria, Woodburn, Moreno, Origi, Sturridge, Klavan, Lucas og lignende. Nogle fine talenter og et par fornuftige rutinerede kræfter. Men ser man på dem så er det ikke spillere der er i form eller spillere man tænker kan gå ind og gøre en forskel. Nej Sturridge er ikke den type, ikke på den måde, som Klopp gerne vil spille fodbold på. Der falder han igennem og hans topfart er faldende pga. skader og sikkert også mentalt.

Manglende indkøb

Sidste år gav det mening at Klopp i januar vinduet valgte at se bort fra indkøb (udover Grujic der blev lejet ud med det samme). Han ville gerne se sin trup an og det gik jo ret godt udover en måneds tid, hvor alle nærmest blev ramt af skader.

Men nu er det en ny sæson. Vi købte egentlig ret godt ind i sommers. Matip, Mané og Wijnaldum har alle vist sig som værende spillere der hæver klubbens niveau. Karius er fortsat et ubeskrevet blad, men bliver ikke kastet på porten allerede på trods af en dårlig start i klubben. Problemet er dog at han ikke har set nok fremad og vurderet bredden på truppen ordentligt. I efteråret hvor alt var godt var der meget lidt snak omkring bredden. Alle var klar og vi vandt. Men så kom der en skade til Coutinho, som gjorde vi i flere kampe måtte rykke lidt rundt. Mané var væk i januar måned pga. AFCON og Matip var pludseligt i ingenmandsland under selvsamme turnering pga. nogle FIFA regler.

Klopp burde have været opmærksom på det problem, som det ville give i løbet af efteråret. Og han burde have set det kunne give problemer på midtbanen og evt forsvaret. Jeg kan godt forstå Klopp når han siger at han kun vil have de rigtige spillere. Men jeg havde hellere set han var gået ud og købt eller lejet en spiller, som lidt ala en Kolo-kind-of-guy. Vi havde ikke behøvet købe en 23-årig potentiel verdensstjerne. Men for fanden der var brug for lappeløsninger af en eller anden art. Sidste år lånte han Caulker en halv sæson og han fik ikke meget spilletid, men det gav en eller anden form for sikkerhed.

Der skulle ikke nødvendigvis købes ind til samtlige kæder. Men hvis der var købt en centralmidt og en fløjspiller f.eks. havde vi haft en betydeligt bredere trup. Dem vi har siddende på bænken i mange af kampene er fine spillere alt efter, hvor henne de er i karrieren (Woodburn, Ojo, Ejaria, Stewart, Lucas, Klavan, Sturridge, Origi osv.). Men hvor mange af dem er du sådan 100% sikre på når du sætter dem ind? Halvdelen af dem har knap nok fået hår på brystet. Det har gjort at Klopp har været nød til at vente med udskiftningerne da han ved at skifter han f.eks. Sturridge og Klavan ind så han i problemer da resten af bænken har en gennemsnitsalder som en billig rødvin fra Netto. Han har ikke turde lave de afgørende indskiftninger tidligt. Det er ikke for at pege fingre af de unge spillere, men det er ikke optimalt at have 2-3 teenagere på bænken i Premier League. En er helt fint men de skal have spillere omkring dem, som kan støtte dem.

Til sommer vil folk stå i kø og råbe og skrige af Klopp for, at vi sælger spillere og køber stærkt ind. Klopp ville have haft Dembelé og Pulisic men begge ville blive i Dortmund, det siger lidt om den status som klubben har pt. Selv med Klopp bag roret.

Lad os starte med salg af spillere. Umiddelbart kunne det godt ligne afgang til Sturridge, Sakho, Can, Moreno og Lucas ud fra de sidste rapporter. Og det vil ikke undre mig, hvis Stewart og Mignolet også kan se sig om efter nye arbejdsgivere. Det giver rigtig god mening. Sturridge passer ikke ind og vil spille fast. Can har problemer med at få forlænget sin kontrakt da man er uenige om lønforhold, plus han kommer til kort på midtbanen, Moreno har ikke været i nærheden af 1. holdet siden Milner kom ind og kommer aldrig i betragtning til 1. holdet igen på permanent basis. Lucas vil nok gerne ud og spille fast igen og har de sidste 9 år været rygtet væk i samtlige vinduer, men har kæmpet sig tilbage. Men det er nok slut nu. Stewart bringer ikke noget som helst. Mignolet behøver vi ikke komme nærmere ind på, han gør det dog ganske godt lige nu trodsalt.

Det vil sige der er seks mand, som man kan forvente forlader klubben.
Det vil IMO betyde der skal købes en ny angriber, to nye centrale midtbanespillere, en ny venstreback og der skal nok findes en mere, som back up – Milner er ikke VB, en ny centralmidterforsvarer så vi kan komme op på mindst tre styks som kan holde niveau og en ny målmand. Og dette er bare for at vi kan holde os nogenlunde status quo.

 

Mød den tidligere Liverpool spiller Howard Gayle i København d. 19 marts. Mere info her

Indkøbspolitikken i klubben

Og nu bliver det mere tricky. Klopp er kendt for at købe relativt unge og ukendte spillere ind. Der er selvfølgelig undtagelser, men han vil gerne selv have mulighed for at forme dem så de passer ind i hans fodbold. FSG fortalte bl.a. til Rodgers at spillerne maksimalt måtte koste £10m. Det er kendt at FSGs anden sportsklub: Red Sox (baseball) køres efter Moneyball princippet. Kort fortalt så kigger man på stats hos unge spillere og køber inden de slår igennem og koster kassen. Det var derfor Comolli blev hentet til klubben. Der er undtagelser i deres indkøbs princip (Benteke, Lovren, Lallana, Firmino bl.a.). Men husk på hvilke beløb klubben så solgte for i de vinduer, hvor der var spillere der kostede kassen: Suarez (£65m), Sterling (£50m) og Benteke (£32m). FSG ser helst køb og salg i grove træk går i 0. Det virker sådan. Og det er også derfor det for mig virker svært at se Klopp gå ud og spendere £50-75m mere end vi sælger for.

Ved at købe de unge spillere, som Klopp og FSG gerne vil hente (FSG pga. videresalgspris) står vi overfor et andet problem. Hvor mange i klubben har vundet et mesterskab? En pokalturnering? EM? VM? Det er dælme ikke mange spillere, som man kan nævne her: Milner har vundet lidt af hvert med Manchester City. Matip har vundet pokalturneringen i Tyskland. Henderson en Liga cup. Lucas en Liga cup. Der er muligvis en eller to til der har lidt i skabet derhjemme men det er ikke imponerende, hvad vi har af rutine i truppen.

Med indkøbspolitikken i mente skal man nok ikke forvente, at Liverpool nu og her står med et vinderhold. MEN jeg tror fuldt og fast på det nok skal blive det. Klopp har allerede fået banket SÅ meget mere selvtillid ind i de her gutter, de arbejder langt hårdere nu end under Rodgers, når Liverpool er gode så er de virkelig gode og kan slå næsten alle de bedste klubber i Europa, men der mangler en plan b imod hold der pakker sig. Men jeg er helt sikker på at der bliver arbejdet benhårdt på det på Melwood.

Og hvorfor skal vi nu begynde at kaste trænerne på gaden inden de har haft tid til at arbejde ordentligt med spillerne? Klopp laver ikke en Hodgson, han køber ikke en ny Konchesky eller Poulsen (håber jeg inderligt). Dem han købte i sommers har alle præsteret minus Karius. Han udvælger sig de rigtige spillere. Hvis han kan fortsætte med dette så kan jeg ikke se, hvorfor han skal ud nu, der er fremgang at spore. Og Premier League er fyldt med gode hold. Der er lige nu fem hold der kæmper om fire CL pladser, og et hold der er stukket af. Seks klubber som vinder over hinanden på kryds og tværs. Ligaen er så tæt for tiden, at et nederlag gør man ryger ud af top fire.

Klopp er ikke fejlfri men giv ham tid. Lad ham købe de spillere, som han gerne vil have. Hvis de er unge skal vi bare sørge for at der bliver holdt fast i dem med rutinen, som er de bedste. Jeg er sikker på Klopp nok skal få dem formet så de passer til os. Og så er de navne vi har været sat i forbindelse med, nu en gang nogle af de største talenter i tysk fodbold. Og jeg er sikker på han også har øjnene i retningen af andre lande for, at finde dem som han mener skal købes. Vi er dog ikke selv herre over det og især hvis vi ikke kommer i CL, så kan det blive sværere at få første og anden prioriteterne.
Klopp skal selvfølgelig ikke have uendeligt med tid. Men Liverpool bevæger sig den rette vej under ham og jeg er sikker på der er mere i Klopp end vi har set indtil videre.

Også giver han nogle helt vildt gode krammere ser det ud til!

 

Leo Vegas Sport