Kommende kampe:

[Blog] Liverpools defensiv

Andreas Ørntoft gør debut på vores blog med dette indlæg omkring Liverpools defensiv.

 

Hvis man, ligesom jeg, kan huske midterforsvarskonstalationer såsom Martin Skrtel – Sotirios Kyrgiakos, Jamie Carragher – Martin Kelly samt Joel Matip – Ragnar Klavan, vil man formegentlig også huske tilbage på en forsvarskerne, som ofte måtte se sig selv rystende usikker, og dybt afhængig af, at angriberne i den anden ende kunne få netmaskerne til at blafre 2-3 måske endda 4 gange, før en sejr kunne skrabes i land.

Derudover resulterede en nedadgående formkurve for Pepe Reina, i at Liverpool i 2013 erhvervede sig en ny målmand i form af Simon Mignolet, som aldrig rigtig vandt Liverpool-fansenes hjerter, på trods af en heroisk sekvens i sin debut, som sikrede Liverpool sejren i 2013/14 sæsonens første kamp.
I 2016 købte Jürgen Klopp den tyske målmand Loris Karius, som Liverpools nye ’etter’ i målet. Uden at komme for meget ind på Karius’ turbulente tid i Liverpool-målet, blev Karius’ optræden i Champions League finalen det endegyldige punktum, inden han blev udlejet på en 2-årig aftale til Besiktas.

Generelt har Liverpool haft en enorm ustadig periode forsvarsmæssigt, hvor man som Liverpool-fan har kigget langt efter makkerpar som Carragher og Hyppia, og til dels også det partnerskab som Skrtel og Agger havde inden det blev ødelagt af diverse skader samt trænerskift.

Men hvad er det i virkeligheden som har skabt den markante ændring forsvarsmæssigt, som man hos Liverpool har oplevet de sidste par sæsoner?

 

Målmandsposten

Som nævnt ovenfor har Liverpool, siden man i 2013 skilte sig af med Reina, haft en række af målmænd, som ikke har magtet at efterleve det niveau, som kræves når man vogter De Rødes mål. Både Mignolet og Karius har haft markante mangler i deres spil, hvor deres manglende dominans i feltet har været en evig kilde til panik. Derudover har deres distribution med bolden heller ikke været på niveau med nogle af top 10 keeperne i Premier League, hvilket blot har skabt en mistillid fra forsvarsspillerne til deres sidste skanse.

Dette har for alvor ændret sig i 2018/19 sæsonen, hvor Klopp måtte finde den store pung frem, da man hentede Alisson Becker i Roma for hele 560 mio. Kr. Alisson viste sig hurtigt som en fantastisk forstærkning i en tid hvor inflationen for alvor har taget fat i fodboldverdenens transfervindue.

Lad os være ærlige – Alisson oser af afslappethed, hvor hans fantastiske pasningsspil ofte er med til at fjerne presset på forsvarskæden. Derudover har man fået en målmand som har bagkædens fulde tillid, hvilket også kan mærkes på den generelle ro som Liverpool-forsvaret har besiddet i sæsonens første 9 kampe.

 

Backsne

Liverpool har det med at finde sig solide højre backs, mens det i venstre side ofte har været lidt mere besværligt.

Back positionen er ofte en position, som man tager for givet på et fodboldhold. De tidligere Liverpool-spillere som har besiddet positionen såsom Finnan, Johnson og Clyne har alle haft det til fælles, at de det meste af deres tid på holdet var bundsolide. Finnan med det primære fokus på defensiven, mens både Johnson og Clyne har været været ivrige frem i banen.
Det seneste skud på stammen på Liverpools højre back er Trent Alexander-Arnold, som til stor tilfredshed hos os Liverpool-fans er en ægte scouser. Trent er kun lige fyldt 20 år, og har allerede 54 optrædener for Liverpool på sit CV. Trent har sin force i offensiven, hvor han altid stormer frem over højresiden, dog har han indimellem set besværet ud i defensiven, hvilket blev udstillet i Liverpools kamp på Old Trafford i den forgangne sæson. Det skal dog siges, at Trent de første kampe i den nye sæson ligner en defensivt forbedret udgave af sig selv, og han har fortsat et enormt potentiale at udfylde.

 

På venstrebacken har Andrew ”Andy” Robertson i den grad cementeret sin plads på holdet, og jeg vil vove at påstå, at han er blandt de første på holdkortet. Mange fans var skeptiske ovenpå Klopps køb af Robertson, som i 2017 skiftede fra nedrykkerne Hull City. Robertson skulle lige bruge nogle måneder på at tilpasse sig Liverpools spillestil, men siden han fik chancen i december 2017, har han om nogen bidt sig fast på positionen. Robertson har vist sig enorm stabil på positionen, hvor han ofte deltager i de offensive sekvenser i spillet med fornemme indlæg, men samtidig holder den defensive disciplin.

Har du set fanklubben har fået en gin og en rom?

Midterforsvaret

Jeg er enormt fortrøstningsfuld når jeg sammenligner Liverpools nuværende muligheder i midterforsvaret sammenlignet med mulighederne på samme tidspunkt i den forgangne sæson.
Ankomsten af Virgil Van Dijk i januartransfervinduet 2018 har vist sig essentiel ift. Liverpools imponerende defensive udvikling. Hollænderen har siden sin Anfield-debut, hvor han scorede vindermålet mod The Toffees, vundet Liverpool-fansens hjerter, og gang på gang beviser han blot, at han trods et prisskilt på 630 mio. kroner. Er alle pengene værd. Samtidig formåede Van Dijk at danne et ganske glimrende makkerskab med Dejan Lovren, som mange anså som færdig i klubben, efter Klopp skiftede ham ud efter blot 29 min. I Tottenhams nedsabling af Liverpool på Wembley.

På trods af Lovrens stærke sæson sidste år, som både bød på CL-finale og VM-finale, er han langt fra sikker på sin plads i det centrale Liverpool-forsvar. Joseph Gomez er startet denne sæson som lyn og torden, og står for mig sammen med Wijnaldum, som sæsonen bedste spiller indtil videre. Gomez er blot 21 år, men spiller med en enorm selvtillid, hvor han har været dominerende i luften såvel som i løbeduellerne, hvor han har en enorm fart.

Netop denne speed sammen med Van Dijks dominans i luftrummet har gjort dem til et frygtindgydende defensivt makkerpar.

Konklusion

Generelt er der sket enormt meget på blot én sæson, hvis man ser tilbage på det defensive udgangspunkt på dette tidspunkt sidste sæson. Liverpool har spillet 9 PL-kampe, og har formået blot at lukke 3 mål ind og dermed har de haft hele 6 clean sheets allerede. Dette bevidner om en kraftig forstærket defensiv, som på få sæsoner har gennemgået en enorm forvandling, en forvandling som også er et krav, hvis man som os Liverpool-fans, har forhåbninger om at være titelkandidater.

Leo Vegas Sport