Kommende kampe:

[Blog:] Ti ting jeg tror, at jeg tænker #15

Efter en mere eller mindre elendig uge for Liverpool FC er det igen blevet tid til at komme med ti tanker. I denne uge er der rigeligt med kritik, et skue mod fremtiden og så er der lidt fokus på en forlængelse.

Tak fordi du læser med, og smid gerne en kommentar på Facebook med ris, ros eller holdninger til ugens tanker.

1. Jeg tror, at jeg tænker, at de to næste kampe bliver afgørende for Liverpools sæson

Efter to nederlag mod Swansea og Southampton, kan denne uge gå hen og blive helt forfærdelig, for Liverpool, hvis man ikke formår at slå Wolves i lørdagens FA Cup kamp.

Taber man den kamp, så ryger sidste chance for en pokal i denne sæson, og den dårlige stime får ikke en ende. Men Chelsea-kampen i starten af næste uge, er der behov for ro på bagsmækken i klubben, for hvert nederlag forstærker bare den tvivl, der efterhånden må være ved at blive opbygget hos spillerne.

Selv en omkamp mod Wolves vil være et en form for nederlag, da det i så fald vil være endnu et lavere rangerende hold, man ikke har formået at kunne vinde over på hjemmebane. I værste tilfælde, så kan et nederlag til Wolves i pokalen og et efterfølgende nederlag til Chelsea smadre alt det gode arbejde, der blev gjort i efteråret.

Omvendt vil to sejre pludseligt give mere optimisme blandt både spillere og fans. En sikker sejr over Wolves og en stor præstation og et godt resultat Chelsea er derfor et must, hvis Liverpool ikke skal begynde at kigge nedad i tabellen i frygt for at miste en ellers sikker top fire placering.

Der har været gode takter til sidst i kampene mod Swansea og Southampton, men primært fordi, man var ude i et desperat forsøg på at redde ét point hjem. Vi er nødt til at finde tilbage til formen fra efteråret igen, hvis vi skal gøre os håb om at ende i top fire. Det kan også godt blive en udfordring, som tingene er lige nu, men to gode resultater i de kommende kampe, vil være et kæmpe boost i forhold til resten af forårssæsonen.

2. Jeg tror, at jeg tænker, at Liverpool aldrig rigtigt har været tæt på mesterskabet

Efter kampen mod Swansea var der flere reaktioner på de sociale medier, hvor folk gav udtryk for at nu var mesterskabet endegyldigt væk. I min optik har mesterskabet dog været langt væk i et stykke tid. Truppen har aldrig virket som en mesterskabstrup for mig, og på trods af mange mål i efteråret har jeg aldrig rigtig været superoptimist i forhold til et mesterskab.

Men den egentlige grund til, at mesterskabet har været væk i et stykke tid, skal faktisk findes i vores gode stime i efteråret. For mens Liverpool havde en lang periode uden nederlag, så havde Chelsea det samme. Eneste forskel var, at Chelsea vandt deres kampe, mens Liverpool spillede mange uafgjort.

Læg dertil, at Liverpool stadig har et ungt hold og stadig er igennem en langsigtet proces med Jürgen Klopp ved roret, der skal føre os tilbage til toppen af både engelsk og europæisk fodbold, mens Chelsea har et mesterhold fra to år siden, så ville det næsten også være for meget forlangt, hvis Liverpool skulle løfte trofæet i år.

Når det så er sagt, så er det kun naturligt at vi som fans er skuffede over de seneste præstationer, især fordi vi har set holdet have et tårnhøjt niveau i efteråret. Det skal findes igen – og gerne hurtigt – hvis vi skal fastholde det momentum, som Klopp var ved at få opbygget.

3. Jeg tror, at jeg tænker, at Liverpools formkurve skyldes andet end manglen af Mané

Mange har i løbet af januar brugt fraværet af Sadio Mané som begrundelse for, at Liverpool ikke har vundet mere end én kamp i det nye år.

Jeg vil dog ikke lægge Manés tur til Afrika som årsag til, at holdet netop nu oplever et formdyk. Mané er uden tvivl en dygtig spiller, men i på trods af hans fravær er Liverpool faktisk kommet frem til en del åbne og halvstore chancer i de fleste kampe – selv om det ikke føles sådan.

Mod United blev der brændt flere åbne chancer, og det samme var tilfældet mod Swansea og i onsdagens kamp mod Southampton. Så selv om vi kan føle, at der skal arbejdes mere for chancerne, så er de der – der bliver bare ikke scoret på dem.

Samtidig vil jeg mene, at mange af nederlagene og de dårlige resultater primært stammer fra dårligt og rystende usikkert forsvarsspil, mere end angrebets mangler.

Det så vi i kampen på Old Trafford, hvor forsvaret flere gange var helt åbnet, og vi skal prise os lykkelige for Uniteds manglende effektivitet, præcis som tilfældet var i første pokalkamp mod Southampton. I lørdagens kamp mod Swansea, var det igen dårlig opdækning på et hjørnespark, der satte waliserne i gang, mens deres sidste mål også skyldes et forsvarskiks.

Når man scorer to mål på hjemmebane mod ligaens sidsteplads, bør det være nok til at vinde kampen, men det er det bare ikke for Liverpool i tiden, og det er faktisk ved at være længe siden, at holdet har været solide bagtil. Man kan ikke forvente, at vinde alle kampe 4-3 – man bliver i hvert fald ikke mestre med denne tilgang.

Så selv om Mané uden tvivl er en god spiller, og der ikke er tvivl om, at vi mangler hans speed i angrebet, så er der ingen undskyldninger for at spille så sløset forsvarsspil, som tilfældet har været i januar. Man kan sige meget om Mané men det er ikke i dén ende af banen, han har størst indflydelse på spillet.

4. Jeg tror, at jeg tænker, at Jürgen Klopp har et kæmpe ansvar i den dårlige stime

En anden årsag til holdets formdyk skal desværre findes på trænerbænken. Jeg synes ikke, at Klopp har truffet nogle særligt gode beslutninger i januar måned – og faktisk tilbage til starten af december.

Jeg har tidligere været efter Klopp for ikke at skifte nok – og tidligt nok – ud i kampene. Den tendens er han heldigvis kommet over, men jeg synes ikke han har formået at justere holdets taktik, fra vi mistede Coutinho i starten af december eller da Mané tog til Afrika.

I stedet har han forsøgt at holde samme formation, til trods for at vi ikke havde eller har samme spillere til rådighed som tidligere på sæsonen.

Det lader til, at modstanderne efterhånden har regnet ud, hvordan de skal spille for at slå Liverpool. Nemlig stille sig med en solid og kompakt defensiv, og så ellers spille på kontra og dødbolde. Klopp har endnu ikke fundet måden, hvorpå holdet kan åbne op for denne tilgang hos modstanderne, og det har kostet point flere gange i denne sæson.

Klopp lader dog ikke til, at ville gøre op med, den måde hans hold skal spille på, hvis man skal tro udtalelserne efter kampen mod Southampton.

Jeg kan ikke rigtigt finde ud af, om jeg synes det er dejligt, dumt eller en smule arrogant at tro så meget på egne evner. Som tingene er lige nu, så kunne der måske være behov for at ryste posen lidt, men det er naturligvis svært, når kampene ligger så tæt på hinanden og der derfor ikke er meget træningstid.

Det er dog ikke kun fans, der for tiden er kritiske over for Jürgen Klopp. Også Jamie Carragher var ude med nogle kritiske udtalelser efter kampen mod Southampton, og jeg tror, han har en pointe med hensyn til truppens bredde og sammensætning (det kommer vi tilbage til) og især med hensyn til, at Klopp er langsom til at reagere fra bænken.

https://twitter.com/AnfieldHQ/status/824384859271524353

Samtidig er jeg ved at være lidt træt af Klopps attitude på sidelinjen, når noget ikke går holdets vej. Det nytter ikke noget, nærmest at overfaldet fjerdedommeren, hver gang vi ikke får et tyndt straffe – eller at nægte at diskutere den dårlige form med medierne. Klopp er fantastisk, når det går godt, hvilket det heldigvis primært har gjort i sin tid på Merseyside, men han lader til at være dårlig til at håndtere modgang. Det er ikke optimalt, og han er nødt til at vide, at når han lader frustrationerne få overhånd på sidelinjen, så smitter de af på spillerne på banen. Jeg kunne godt savne, et lidt mere koldblodighed fra Klopps side, men omvendt er det svært at lave om på folks væremåde.

Og selv om, jeg mener, at Klopp har fortjent den kritik, jeg giver ham her, så er jeg slet ikke nervøs for, om han bliver en succes i klubben. Det er jeg sikker på, at han bliver, men han skal være bedre til at tilpasse sig selv og sin spillestil til den situation, klubben er i.

Det er dog svært at argumentere imod, at Klopps stil i det store hele har været en kæmpe succes for klubben, da vi har været i to finaler og i endnu en semifinale i hans halvandet år på Anfield. Men selv om vi var i to finaler i sidste sæson, så har Klopp faktisk tabt flere semifinaler, end han har vundet med Liverpool.

5. Jeg tror, at jeg tænker, at truppen er alt for smal

Når man snakker om managerens succes eller steder, hvor han kan forbedre sig, så er det svært at komme uden om, at den spillestil, som Liverpool praktiserer, kræver enormt meget af spillerne.

Jeg kan godt sidde og blive lidt bekymret for, om spillerne er udbrændte selv om de ikke har skullet spille i Europa i efteråret. Der har været trukket meget på de samme 11-15 spillere, og jeg kan godt frygte, at det er nu regningen kommer.

Jeg så gerne, at man forstærkede truppen med en mand i hvert led, som minimum, men Klopp har været ude at sige, at man kun vil købe, dem man vil have – og ikke fordi man mangler. Det er der naturligvis en vis fornuft i, men man har ikke været særligt godt forberedt på, at Mané skulle til Afrika, på trods af man har været klar over det siden i sommer.

Samtidig er det en ballancegang, når man som klub gerne vil bruge egne unge talenter, men samtidig gerne vil slutte i toppen af ligaen. Jeg elsker tankegangen om, at vi får flere af egen avl på førsteholdet, men man er også nødt til at kigge på modstanderne – ikke bare i den øverste halvdel – for alle klubber i ligaen har nu økonomisk set mulighed for at købe rigtig gode spillere. Og i den forbindelse, kan jeg godt frygte, at det kan komme til at koste i løbet af foråret, at man ikke kan rotere på flere pladser, uden det koster i kvalitet.

Der har været meget kritik af Can og Sturridge i de seneste uger, men problemet for Klopp og Liverpool har været, at alternativerne har været mindst lige så ringe eller direkte uprøvede. Det er vel meget sigende, at klubbens tre bedste spillere siden årsskiftet har været de to udskældte målmænd samt en 18-årig højre back.

Det falder igen tilbage på manageren, som bør sørge for at have en trup, der er stærk nok til, at man kan rotere og skifte ud på pladserne, hvis en spiller ikke præsterer, og det er i sidste ende det, der kan være forskellen på en top fire eller en sjetteplads.

6. Jeg tror, at jeg tænker, at eksperimentet med James Milner som venstre back trænger til en pause

En af de spillere, der har lidt mest siden årsskiftet er James Milner, hvis form kun har været nedadgående det seneste stykke tid.

I starten af sæsonen var jeg ret kritisk over udsigten til en hel sæson med Milner som venstre back, men i løbet af efteråret vandt han dog meget hos mig med solide præstationer og en yderst professionel tilgang til opgaven.

Men siden årsskiftet har han virket træt og langsom. Det siger en del, at både Manchester United og Southampton primært forsøgte at komme igennem Liverpools venstre side hos Milner fremfor i højre side hos Alexander-Arnold.

Milner får ofte bevæget sig for langt frem, uden at have hurtigheden til at komme tilbage igen, når modstanderen slår kontra. Samtidig synes jeg, at vores angrebsspil lider under, at han altid skal have bolden over til sit højre ben. Det har især været tydeligt her i januar, hvor holdet generelt har manglet bredde på grund af Manés fravær.

Jeg kunne godt tænke mig, at man skaffede sig en ny venstre back, inden vinduet lukker på tirsdag eller fandt en anden løsning, så Milner kom væk fra backen. Det sker nok ikke, men det ville frigive Milner til at komme op på midtbanen, hvor han så kunne aflaste Can eller Henderson efter behov. Det ville give en rutineret og teknisk god midtbanespiller med is i maven, hvilket vi i den grad mangler i øjeblikket.

Som sagt tvivler jeg på det sker, og Moreno tror jeg heller ikke, vi får at se fast på den plads lige foreløbig. Så det lader til, at Milner får hele sæsonen som venstre back – så må vi bare håbe, at han kan genfinde formen fra efteråret.

7. Jeg tror, at jeg tænker, at Coutinhos forlængelse er et vigtigt signal at sende fra klubben

Onsdag morgen indløb nyheden om, at Coutinho havde forlænget sin kontrakt med klubben, så den nu løber frem til 2022. Aftalen gør den lille brasilianer til den bedst betalte spiller i klubben, hvilket må siges at være fuldt fortjent.

Forlængelsen maner samtidig rygterne om et salg af Coutinho til Barcelona i jorden, i hvert fald et års tid. I forbindelse med forlængelsen, forklarede Coutinho, at han er glad for både byen, klubben og tilhængerne, og selv om det naturligvis er det, han skal sige, så viser det bare, hvor vigtigt det er med en god stemning i truppen og solid opbakning fra tilhængernes side.

Når det så er sagt, så skal vi nok ikke have ret mange mellemsæssoner mere, før Coutinho begynder at se sig om efter andre græsgange. Det er derfor helt utroligt vigtigt for klubbens fortsatte udvikling, at vi kommer i Champions League til næste sæson, så vi fortsat er en attraktiv klub både på og udenfor banen.

Samtidig sender forlængelsen et klart signal fra klubben om, at man modsat tidligere er klar til at belønne sine bedste spillere, hvis de præsterer for klubben. Der er allerede snak om, at man ønsker at forlænge med Lovren og Lallana, som begge har gjort sig fortjent til det i denne sæson, mens forhandlingerne med Emre Can tilsyneladende er gået lidt i hårdknude. Det viser, at klubben vil strække sig langt, for de spillere der gør det godt, mens spillere der ikke lever op til forventningerne, ikke skal forvente lige så stor imødekommenhed.

Med forlængelsen af Coutinho har man også sikret, at man får det meste ud af det bedste eksempel på klubbens strategi med at købe unge talenter og udvikle dem til stjerner. Det er langt fra alle, man har haft succes med, men med Coutinho har man ramt den lige i røven.

8. Jeg tror, at jeg tænker, at forlængelsen med Coutinho skal bakkes op ved at satse på spillere, der kan hjælpe nu

Nok har strategien med at købe unge spillere virket med Coutinho og Lallana, men klubben er nødt til at revurdere sin strategi fremadrettet. Med forlængelsen af Coutinho har man sikret, at man har sin bedste spiller, mens han er i sin bedste fodboldalder, og det er nu, man skal slå til for at få det meste ud af ham.

Jeg mener derfor, at man er nødt til at opføre sig som en topklub og begynde at købe spillere på samme niveau til at støtte ham. Jeg tænker én klassespiller til hver kæde vil være en fornuftig start. En hurtig og farlig angriber, en topklasse midtbanemand og en venstre back fra øverste hylde ville få vores trup til at se markant stærkere ud og sikre os i forhold til at skulle spille europæisk næste sæson.

Vi har pt. ligaens yngste trup sammen med Tottenham, og på trods af at vi har mange dygtige unge spillere, så ville noget erfaring hjælpe med at tage truppen til næste niveau. Vi ved, at klubben har pengene, nu skal vi ikke være bange for at bruge dem på de spillere, vi vil have.

9. Jeg tror, at jeg tænker, at vi har brug for en pokal

Som tidligere nævnt, så tror jeg det er så vigtigt, at vi får vendt den dårlige stime allerede i weekenden, når vi møder Wolves. Det er en kamp vi skal vinde, og meget gerne på en overbevisende måde, så vi kan få tanket lidt selvtillid inden kampen mod Chelsea.

Siden 2013/14-sæsonen har Liverpool været lige ved og næsten i både ligaen, Liga Cuppen og Europa League. En del af spillerne har været med hele vejen, og har derfor oplevet skuffelse på skuffelse, når det virkeligt gælder. Jeg tror, at alle de her nærved-oplevelser ligger i baghovedet på flere af spillerne, og for at truppen kan tage det næste skridt, så skal der en pokal i hus.

Jeg håber ikke, at man sparer spillere i lørdagens kamp for at forberede sig til kampen mod Chelsea. Den her kamp skal tages 100% seriøst fra både trænere, spillere og fans, så vi kan komme et skridt tættere på en tur til Wembley.

10. Jeg tror, at jeg tænker, at vi får et fornuftigt resultat mod Chelsea

Tirsdagens kamp mod Chelsea er ikke længere 1 mod 2, men jeg tror på, at det bliver en højintens kamp mellem to hold, der vil frem på banen.

Der er ingen tvivl om, at Chelsea er bedre kørende end os, men vi har leveret gode præstationer mod de bedste hold i ligaen, og har egentligt haft stor succes defensivt i de her kampe.

Af de seks mål, vi har lukket ind mod topholdene, kom de tre af dem i sæsonens første kamp mod Arsenal. Kan vi fortsætte de takter på tirsdag, så har vi alle forudsætninger for et godt resultat.

Spørgsmålet bliver så, om vi offensivt formår at udfordre en Chelsea-defensiv, der burde være til at tale med, hvis man kan få dem ud at løbe. Desværre har det ikke været Liverpools største styrke den seneste måned, og man er derfor nødt til at finde en løsning på det her problem.

Samtidig bør man nok overveje, om kombinationen af Can, Henderson og Wijnaldum er det rigtige i denne kamp, eller om Lallana skal flyttes tilbagge på midten.

Det er en svær – men ikke umulig – kamp, som vi heldigvis har på Anfield. Lad os alle håbe, at vi får vendt bøtten med de her to kampe, så vi kan få optimismen tilbage.

YNWA

 

Fik du ikke læst sidste uges udgave af bloggen, kan den findes lige her.

 

Leo Vegas Sport