Kommende kampe:

[Blog]: Ugens Taktiske Tendens – Week 1

Det var ikke dårligt at være Liverpool-fan i sæsonens første kamp. En overbevisende 4-0 sejr hjemme på Anfield blev det til mod et West Ham-mandskab, der virkede usammenspillede, forvirrede og forpustede. Man kan med rette stille det klassiske spørgsmål: “Var Liverpool gode eller West Ham dårlige?”. Det er i sidste ende underordnet, da de to scenarier altid er sammenhængende, men der er ingen tvivl om, at Liverpool vil møde markant større modstand i løbet af sæsonen.

Midtbanen som omdrejningspunkt

Uanset modstanden stod særligt én ting frem for mig fra kampens start: Det omfattende og fantastiske arbejde leveret af vores tre midtbanespillere – Keita og Milner på hver deres 8’er (box-to-box) position og Wijnaldum på 6’eren (den defensive midtbanespiller). Sidstnævntes position var eneste lille overraskelse på åbningsdagen, men Klopp har nævnt tidligere, at det er en position Gini sagtens kan spille. På dagen vist han da også den taktiske disciplin, styrke og rolighed, som positionen kræver. Nedenfor ses heatmaps, der viser de tre spilleres positioneringer gennem kampen:

Naby Keita

Gini Wijnaldum

James Milner

Efter kampen følte Klopp også behov for at fremhæve midtbanens vigtighed efter kampen:

“At the end it looks like 4-0 is quite comfortable but I’m pretty sure that all three midfielders – or at least these two (Milner and Wijnaldum) – had to run 13km or more. You have to work really hard so a game can look like that. The good thing is all our midfielders – Hendo, Adam [Lallana] – all work. They accept the offensive line sometimes has not exactly the same desire to defend, so they close the gaps and help us with that. That makes their life a bit more uncomfortable, but helps us in other situations.”

I England har det har altid været en værdsat kvalitet hos en spiller at de kunne og ville løbe, gerne for at lave en afgørende tackling og redde kastanjerne ud af ilden. Når Klopp roser spillernes løbepensum, er det dog formentlig noget andet og mere han hentyder til. For særligt de to 8’ere i vores 4-3-3 er ekstremt krævende positioner, når det kommer til at skabe rum til de andre spillere offensivt og defensivt i presspillet. Det er det, som jeg vil forsøge at vise med en række eksempler fra kampen her.

Vores 8’ere er kanter, backs og offensive midtbanespillere

Man siger typisk om 8’ere, ofte kaldet box-to-box midtbanespillere i engelsk fodbold, at det er ekstremt afgørende, at de har et stort løbepensum. Men med variationen af opgaver og positioner de skal indtage på banen, er det også ekstremt taktisk udfordrende at spille 8’er i vores system. Nedenfor gennemgår jeg en række af de forskellige løb og positioner, som vores 8’ere tog i løbet af kampen mod West Ham.

Inden for kampens allerførste minut viser Milner to af de ansvarsopgaver, som vores 8’ere har, der ikke nødvendigvis passer på den klassiske forståelse af en box-to-box midtbanespillere. I stedet for at indtage en position mellem Trent Alexander-Arnold og Wijnaldum åbner Milner i stedet spillet op og løber ud, for at agere kantspiller. Dette tillader nemlig TAA at lave et såkaldt ‘underlap’ snarere end det overlap, som man er vant til at spille med fra sine backs når man står ude på Kløvermarken og spiller seriebold. Udover at de bredde løb fra den centrale midtbane strækker modstanderens organisation, så sikrer den også, at TAA kan få bolden tilbage i en mere fordelagtig position tættere på vores angrebskæde, end hvis Milner havde løbet centralt og lavet en 1-2, hvor TAA havde fået bolden igen bredt i banen.

Inden minuttet er overstået viser Milner et af de gennemgående ansvar, som 8’eren modsat spillet har, nemlig at lave direkte løb i feltet. Man så det fra både Keita og Milner, men næsten udelukkende når spillet foregik modsat deres egen side af banen. Dette tillader, at den nærmeste 8’er altid er spilbar tæt på bolden, og det skaber rum til angriberne, særligt Firmino, der ofte vil komme i mod bolden. På det sidste billede kan man således se, at både Mané og Firmino er kommet mod bolden, hvilket har trukket forsvarskæden ud mod højre. Milner skal til at løbe i rummet mellem midterforsvarerne, hvilket kan få Ogbonna til at løbe mod ham og i sidste ende efterlade venstrebacken isoleret med Salah på bagstolpen.

I det mere etablerede opspil har 8’eren (især Milner, formentlig for at få TAA længere frem på banen) også ansvar for at gå ned og starte spillet. På første billede ses hvordan Milner trækker ned og nærmest står en højreback, mens TAA er trukket frem som en slags højrekant. Det mest interessante sker dog efterfølgende, for samtidig med at spillet centeres, begynder Milner på et ekstremt aggressivt dybdeløb. På kun 12 sekunder går fra højreback til yderste centrale midtbanespillere til et dybdeløb på bagkæden, præcist som han gjorde i modsatte side i det første minut. Igen er dette afgørende for opspillet, og de konstante rokader er også med til at åbne West Hams midtbane op, så der et par minutter senere er helt åbent for Keita, der leder til vores første scoring.

Ekstremt sideforskydende og aggressive i det centrale pres

Defensivt spiller vores tre midtbanespillere også en absolut nøglerolle. Typisk vil man prøve at lave presfælder, hvis man arbejder med et højt pres. Her kan fokus enten være på at få modstanderen til at spille den bredt, typisk på backen, som så forsøges overmandet. Liverpool spillede dog i sæsonens første kamp med centrale presfælder.

Når man gerne vil lokke bolden mod den centrale del af banen, så er det vigtigste at lukke kanterne resolut af. I situationen ovenfor ses hvordan dette foregik i kampen. Salah starter et pres på boldholderen i den ene side, der får forsvarsspilleren til at vende spillet mod den anden side af banen. Umiddelbart står Mané i en meget central position, men som man kan se på det andet billede, sprinter han op for at lukke afleveringsmuligheden til backen. Dette får den centrale forsvarsspiller til at løbe fremad med bolden, hvilket får Keita til at sprinte i fuld fart lige mod ham. Igen stresses opspillet, men Balbuena forsøger at holde roen og spille den op centralt i banen til Rice. Med denne aflevering går West Ham lige i fælden, og Rice får ikke et sekunds ro på bolden inden han er omringet af både Keita og Firmino, der går ekstremt aggressivt i presset, mens Wijnaldum og Milner står relativt tæt, for at lukke de korte afleveringsmuligheder. Som man kan se på det sidste billede er der ikke en eneste West Ham spiller i nærheden for stakkels Rice, mens der modsat er hele fem Liverpoolspillere omkring boldholderen.

Det kan dog ikke undgås at modstanderne kommer over kanten engang i mellem. Særligt når man som West Ham har sat spillet ekstremt meget op på, at deres kanter Felipe Anderson og Antonio skulle bære det offensive spil. I efterhånden mange år har Liverpool virket til at være svage på indlæg. Hvor omverdenen, og os fans, ofte har fokuseret på de centrale forsvarsspilleres manglende kynisme, så har Klopp gentagende gange understreget, at der allerede er blevet begået fejl, hvis der overhovedet slås et indlæg. Er man i tvivl om vigtigheden af dette i det taktiske oplæg, så fik man heldigvis muligheden for at mundaflæse Virgil van Dijk efter Mané ikke gik aggressivt nok på boldholderen:

https://twitter.com/FuriousFirmino/status/1029122910735282178

Ovenstående situation opstår fordi Mané ikke er aggressiv nok i presset, men også fordi midtbanen for en gangs skyld ikke sideforskyder godt nok. Flere gange i løbet af kampen står alle tre midtbanespillere inden for et ekstremt lille areal, for netop at lukke 1-2 afleveringer og rum på kanterne ned. Dette ses løbende i kampen, men det tydeligste eksempel er billedet nedenfor, hvor Milner, som den midtbanespiller, der er længst fra bolden, står på samme side af banen, som bolden er på, mens der er få meter mellem Gini og Keita.

 

På alle måder er vores midtbane ekstremt afgørende for resultatet i West Ham og for vores muligheder fremadrettet i sæsonen. De gode nyheder er, at trioen, der startede i weekenden var blandt banens tre bedste spillere, mens vi havde både Fabinho, Henderson og Lallana tilgængelige fra bænken. Det skal nok blive en god sæson.

 

Alle screenshots fra kampen er taget fra Viaplay og 6´eren.

Leo Vegas Sport