Kommende kampe:

[Blog] Vurdering af Liverpools transfervindue 18/19

Damien Nielsen har set nærmere på Liverpools transfervindue denne sommer.

Til at lægge ud med mener jeg, at dette var et kæmpe transfervindue, hvor FSG simpelthen blev nødt til at steppe op og bruge penge. Klopp har formået at bringe os tilbage i top 4 for andet år i streg, men nu nærmer tiden sig også til, at man skal begynde at tænke i titler med Liverpool.
Modsat nogle af vores øvrige top 6 konkurrenter, kan vi nu også sige, at vi har ejere, som har været villige til at bakke vores manager op finansielt og det vidner netspend også om (Netspend = £156m).

Vi kan så diskutere, om det egentlig er mange penge, man har brugt i sidste ende med salg af Coutinho for £120m + addons og £70m fra CL finale, men lad det nu ligge for en stund. Til næste sommertransfer kan vi tage den debat og se om det var et engangstilfælde.

Liverpool har dog uden diskussion købt strålende ind og hver signing har allerede vist lovende takter.

Indkøb

Ift. Indkøb var en ting sikkert og det var tilføjelsen af Keita, som man havde en aftale med allerede i sidste sommer. En spiller, som også har vist exceptionelle evner og det er rent ud sagt ret skræmmende at tænke på, hvor god han kan gå hen og blive (han er kun 23 år).
Kampen mod Crystal Palace, hvor han fuldstændig tørrer Andros Townsend og efterfølgende laver et verdensklasse chip til Salah, symboliserer meget godt, hvad det er for en type spiller, vi har fået fat i. Jeg er yderst spændt på, når Oxlade-Chamberlain bliver klar igen, om han kan komme tilbage til niveauet fra sidste sæson for med ham og Keita side om side har vi en yderst skræmmende duo på midtbanen.

Skrev jeg duo? Jeg mente selvfølgelig trio,- for vi mangler også stadig at få Fabinho i spil på den midtbane, men ingen tvivler på hans potentiale. Meget ligesom da man købte Oxlade-Chamberlain, har Klopp valgt at være tålmodig med Fabinho og jeg er sikker på, at når Champions League-programmet kommer i gang, så vil Fabinho være klar til at tangere den defensive midtbane,- en spiller som flere eksperter stadig betragter som Liverpools bedste køb, selvom han ikke har sparket til en PL bold endnu..

Da United havde forlænget med Fellaini, skrev jeg til mine United-venner for at sige ”tillykke” med et par humør-emojis til følje. Jeg var mildest talt færdig af grin.

Men mens jeg kunne grine og være kæphøj med vores midtbane-forstærkninger, måtte jeg også sande, at vi i Liverpool havde vores eget kæmpe problem. For på dette tidspunkt mente jeg, at vi stod i en helt uholdbar situation nemlig målmands-situationen. Det var omkring dette tidspunkt, hvor Karius, fortsatte med at vise de usikre tegn og med et drop til følge i en af de første preseason kampe. Vi havde simpelthen nået til et lavpunkt, hvor jeg næsten var ligeglad med hvem det skulle være, men vi skulle bare have en ny førstevalg i målet.

Godt og vel en uge efter bryder Liverpool transferrekorden (på det tidspunkt) for en målmand og ind kom Alisson og sikke en forandring, det allerede har gjort, – jeg er der henne af nu, hvor jeg føler, han kan have en lige så stor all-around påvirkning på det forsvar, som vores klippe og styrmand Virgil van Dijk. Jeg har sjældent set en målmand falde så hurtigt til i en trup og her skal man altså ikke glemme den vægt/byrde, der ligger på hans skuldre, – alle konkurrenter som bare venter på hans første drop, men Alisson har udvist en ufattelig ro og koldblodighed mellem stængerne, som jeg nærmest ikke mindes at have set før.
Chippet over Brighton’s Anthony Knockaert, som kommer stormende i fuld-sprint, vidner om dette og selvom det er dødlækkert at se på, bliver det forhåbentlig ikke en vanesag og derved noget som Alisson kan blive fanget for ofte på (som vi så imod Leicester).
Det vigtigste er dog at han var med til at sikre os 2 point mod Crystal Palace og formår han at holde eller for den sags skyld øge dette niveau, kan dette gå hen og blive en noget nær lige så vild/betydningsfuld første sæson, som Salah havde for os sidste sæson.

Sidst men ikke mindst så har vi muligvis lavet et af sæsonens ”bargains” ved at hente Shaqiri for sølle £13,5m. En spiller som formåede at lave et saksespark-mål mod United i hans preseason-debutkamp og i løbet af preseason, kunne man hurtigt se, at alle de skeptiske tanker nogle folk har haft om Shaqiri, om at han skulle være doven og ikke være villig til at løbe tilbage (mig selv indkluderet) har vist sig at være forkert. Tværtimod så har Shaqiri vist sig at være en yderst aggressiv pitbull med en styrke, hvor selv en spiller som Eric Bailly måtte bøje sig i støvet for.

Skal vi kigge på det lidt mere skeptiske/kritiske ift. Indkøb, vil mange nok først og fremmest fremhæve den afbrudte handel med Fekir og med fuld forståelse. En spiller som den dag idag stadig ønsker skiftet.

Satsede man på Shaqiri i stedet for? Venter man til Fekir kontrakt løber længere ud så prisen falder mere markant? Eller har Klopp fået andre i tankerne som f.eks Pulisic?
Vi får nok aldrig at vide, hvad den præcise årsag var til, at handlen blev afbrudt, men måske er det noget, næste års transfervindue kan løfte sløret for. Den ”gode” nyhed er dog, at Chelsea ikke købte Fekir – det ville have været ubehageligt at være vidne til..

Alt i alt savnede jeg personligt mere indkøb til bredden og her tænker jeg specifikt en til to til offensiven og en centerforsvar.

Som helhed vil jeg give karakteren af indkøb 9 ud af 10 – Sæsonen vil vise, om der er købt nok ind og derfor kan karakteren stadig nå at falde.

Salg

Mht. salg er jeg splittet, – på den ene side er det forbløffende, at vi ender med at få £18m for Ings, som har været skadet i 2sæsoner, £12,5m for Ward, som aldrig har spillet en PL kamp, samt potentiel £10m for Karius hvis selvtillid må være noget nær så lavt, som den kan komme. På den anden side havde jeg gerne set, at man havde beholdt Ward som backup og solgt både Karius og Mignolet – sidstnævnte er tydeligvis ikke glad for situationen pt. Og det er vel også fair nok et eller andet sted. Jeg forudser at Mignolet enten ryger til januar eller til næste sommer, men i så fald skal der også et andet indkøb til, selvom Kelleher (som lige har skrevet under på ny kontrakt) og Grabara – begge ser ud som 2 rigtig lovende talenter.

Jeg synes man har været lidt grådig med prisen for Origi og forstår ikke, hvorfor vi pludselig står med så mange angribere, hvor det bliver en kamp om at finde spilletid til dem alle.
Chelsea i Carabao Cup (selvom jeg tror på en sejr) kan lige såvel ende med et nederlag. I så fald vil det formentlig sige ingen spilletid, før vi når FA cuppen,.

Vi er desuden i en situation nu, hvor Markovic formentlig smutter gratis, mens vi kan tabe endnu flere penge på Origi – men som det fine ordsprog siger kan man ikke lave en omelet, uden at slå æg i stykker og der vil være nogle tab med denne enorme udrensning, som Klopp har haft gang i, siden han kom til klubben. Man kan dog håbe, at der vil være en presset PL-klub i januar, der vil satse på Origi. Der skal dog gives ros for, at man trods alt har reddet situationen lidt ved at forlænge med en håndfuld spillere, bl.a. Grujic som man kunne have risikeret det samme med.

Vi må heller ikke glemme, hvor mange kontraktforlængelser man har lavet hen over sommeren og vigtigst af alt er det med Firmino og Salah – nu mangler vi bare Mane (som nogle er begyndt at have spørgsmålstegn til, om han er loyal, eller i stedet vil til Real Madrid). Jeg forventer desuden også, at klubben giver Milner en forlængelse i løbet af denne sæson.

Alt i alt giver jeg karakteren 6 ud af 10 til klubben når det kommer til salg i det forgangne transfervindue.

Offensiven

Med manglende udlån/salg har vi pludselig både Origi, Solanke, Sturridge (og Brewster når han bliver klar) til at dække ind på angriber positionen, mens jeg tvivler på, vi nogensinde får Markovic at se i trøjen igen.
Jeg føler dog stadig, vi mangler mindst 1 spiller til at kunne dække kanten. Ingen i truppen har samme evner og fart som Salah og Mane ude på kanterne og selvom Shaqiri er en godkendt løsning (og markant bedre løsning end f.eks. Lallana) synes jeg stadig, der mangler lidt.
Jeg havde været mere rolig, hvis Oxlade-Chamberlain var klar, men uden ham og med en skade til en af vores front 3, så er Shaqiri formentlig i spil (evt. Sturridge) og så ser bredden knap så slagkraftig ud.
Vi har en kæmpe bredde til vores motorrum, men når det kommer til at lave mål, synes jeg stadig, at vi er meget tynd besat på bredden. Derfor havde en som Fekir også været perfekt..

Omvendt kan jeg også se nogle argumenter imod – for på en side bør Liverpool være kolde og kyniske og kun fokusere på titler. På den anden side har vi også en manager, som fokusere meget på talentudvikling – med både Wilson, Ojo, Kent, Woodburn og Brewster ser det pludselig rigtig svært ud at komme i betragtning, hvis man henter flere offensive kræfter ind og hvilket billede sender det ikke også til vores næste generation i akademiet? (specielt med tanke på hvad Wilson formåede for Hull i championship i sidste sæson).

Forsvaret

I løbet af året er jeg blevet meget skeptisk/kritisk mht. Matip. Vi har fået et klart billede af, hvorfor vi fik ham gratis. Han er simpelthen for skadesplaget – sammen med Lovren og Gomez føltes det sidste sæson som om, at de 3 tilsammen udgjorde for 1 centerback som man havde til rådighed.
Med salget af Klavan var jeg derfor først og fremmest rystet, men efter at have set Joe Gomez steppe så markant op, er min nervøsitet blevet mindre. Forhåbentlig er skadesplagerne bag ham nu og han kan begynde at vise den potentiale, han længe har været spået til at besidde.
Et lille shout-out skal også gives til vores talent Nathaniel Philips, som viste lovende takter i preseason. Han er vel også en udmærket spiller som pt. 5. valg og er sådan set ham, som erstatter Klavan.

Denne sæson

Jeg tror, Liverpool kan kæmpe med om titlen og synes også, der umiddelbart er gjort nok i dette transfervindue til, at dette kan opnåes – men som det er med alle klubber, kan skader ændre hele situationen og her er vi yderst sårbare på visse positioner. Men som de fleste Liverpool fans i øjeblikket er der stor grund til optimisme og tro på denne sæson. Jeg mener ikke Liverpool er tvunget til at vinde titlen/øvrige pokaler på trods af den store sum, som der blev brugt her i sommer, men jeg forventer til gengæld, at vi kæmper med hele vejen til maj måned.

Jeg er ligeledes meget optimistisk med vores CL-gruppe og var faktisk lettet, da jeg så lodtrækningen, for jeg mener at både Napoli og PSG vil passe rigtig godt til Liverpool spillestil (men selvfølgelig bliver det ikke nogen walkover). Derimod havde jeg været lidt mere skeptisk, hvis vi f.eks. havde havnet i gruppe A med Atletico Madrid, som nok har det bedste defensiv-organiseret hold i Europa.

12 point ud af 12 mulige i ligaen som er en ny Liverpool rekord i PL-æraen og det er på trods af, at dette hold endnu ikke er oppe i fhøjeste gear. Det skal de dog til at komme, da vi går ind i et rigtigt hårdt program om fra weekenden, hvor vi starter ude mod Tottenham og 3 dage senere tager imod PSG!.

Alt tyder dog på, at det bliver en rigtig spændende sæson, som vi går i møde og med Anfield-Fortress i ryggen, er der grund til rigtig stor begejstring og optimisme og tør vi sige en relativ god chance for, at vi står med en pokal i hånden, når vi når til maj måned?

Leo Vegas Sport