Kommende kampe:

[Bloginterview] Ulrik Wilbek

Vidste du, at sportschefen i Dansk Håndbold Forbund, Ulrik Wilbek, er Liverpool-fan? Jeg har haft fornøjelsen af at interviewe ham til bloggen.

 

Ulrik Wilbek
2015/16-sæsonen
2015/16-sæsonen er netop slut. Hvordan har du oplevet den?
Lidt ligesom alle de andre sæsoner, hehe. Forstået på den måde, at der har jo været rigtigt mange gange, hvor man tænker ”nu er den der”, ”nu bliver potentialet forløst”, ”nu er det godt” og så videre.

Der har været store kamp mod Chelsea og City ude. Der har været en super indsats i den lille cup, og der har været god indsats i Europa League. Der er bare ikke noget af det, der er blevet til noget. Alt i alt må man jo sige, at en 8. plads i ligaen er jo bare ikke godt nok. Og så kan man sige alt muligt med, at det var fordi man satsede det ene sted eller det andet sted, men så satsede man jo egentligt forkert.

Så synes jeg jo også et eller andet sted, at det er lidt betænkeligt, at det næsten hele forårssæsonen var nødvendigt at stille med to forskellige hold hver gang, der var to kampe i ugen. Så må de godt nok være i dårligt form, dem der er de bedste.

Og så synes jeg også, at der er nogle, der er vokset, men der er bare ikke andre end Coutinho, der spiller godt hver gang. Det synes jeg er problemet. Og så har der været mange skader, og det har også betydet noget.

Hvad har der været af højdepunkter?
Højdepunkterne har jo været kampene mod Manchester City ude. Chelsea ude. Southampton ude i Carling-cuppen. Og så selvfølgeligt de tre fantastiske kampe hjemme i Europa League. Jeg synes, at både Manchester United hjemme, Dortmund hjemme og Villareal hjemme var tre fantastiske kampe, men facit er stadigt, at det ikke blev til noget. Vi vandt ingenting, og vi er ikke med i noget som helst næste år.

Hvad er holdets styrker på banen?
Styrkerne er, at man har utroligt mange spillere, man kan sætte ind. Der ser også ud til at være mange spændende angrebsspillere, hvor mange af dem dog var skadet undervejs. Nu er de jo faktisk tilbage alle sammen. Selv Danny Ings var jo med til sidst. Og så har man en fornuftig midtbane, og et krudtumuligt forsvar. Jeg synes jo, svagheden er, at man har ikke nogle af de stjernespillere, som konkurrenterne har. Man har ikke topspillere.

Hvordan skal man udvikle på det?
Jeg har jo tænkt, at hvis nu Liverpool havde kvalificeret sig til Champions League, så er chancen for at få topspillerne jo større. Der er jo selvfølgeligt stadigt Jürgen Klopp-effekten, og han er en god træner, som kan få noget godt ud af holdet. Men det kræver altså nogle flere dygtige spillere. Nu kan man jo sige, hvis man skal se positivt på det, at Liverpool nu har lidt samme fordel, som Leicester havde denne sæson. At der skal ikke spilles noget som helst. Så de kan koncentrere sig rigtigt meget og ligaen næste år.

Er der spillere, der har imponeret dig i sæsonen?
Jeg synes jo, at Coutinho er klart den bedste spiller på Liverpool’s hold. Han er en rigtig god spiller, og han er næsten god hver gang. Det er en rigtig dygtig spiller.

Jeg synes også, at Firmino har gjort det godt. Så er der så rigtigt mange spillere, der har været skadet og ikke helt kommet op i toppen. Specielt en som Henderson, der har levet mere på sit navn, end han har gjort gavn.

Er der nogle, der slet ikke har ramt niveauet?
Jeg synes jo, at midterforsvaret ikke er godt nok. Efter Skrtel kom tilbage har han været en katastrofe de kampe, han har spillet. Der er ikke topspillere i midterforsvaret. Sakho og Lovren gør, hvad de kan. Det er jo uheldigt, at Sakho ryger ud. Lovren er lidt op og ned. Jeg savner stabilitet i midterforsvaret. Jeg synes heller ikke, at Moreno er stærk nok på venstreback. Jeg synes egentligt, det kun er Clyne, der har gjort det godt. Han har gjort det godt over hele sæsonen. Han er et stort talent. Jeg ville beholde Clyne, og så skifte resten af forsvarsspillerne ud. Så har de jo Gomez og Flannagan, der kommer tilbage efter lange skader.

Klopp
Klopp tiltrådte i oktober, og har næsten lige siden været manden i fokus. Hvordan oplever du ham?
Jeg oplever ham jo positivt. Jeg synes, han er enormt smittende. Han har et fantastisk engagement, et fantastisk humør, og han smitter meget, der hvor han er. Jeg tror, alle er glade for ham og så passer han godt i en klub som Liverpool. Han er sådan en, supporterne tager til sig. Dortmund og Liverpool minder jo meget om hinanden som klubber. Så jeg synes, at det langt hen ad vejen har været godt. Det har bare ikke lykkes ham at få lige præcis den der titel, som havde været kronen på værket.

Har du troen på, han kan få det til?
Det kommer an på, hvilke spillere han får. Han bliver nødt til at have nogle spillere, der er lidt dygtigere. Nogle der er topspillere. Ellers tror jeg, det bliver noget med, at der bliver toppræstationer henover sæsonen, men der bliver ikke stabilitet.

Er der nogle ændringer, der har imponeret dig?
Først og fremmest er holdet blevet meget mere offensivt, og kampene er meget sjovere at se. Der bliver lavet en masse mål. Det synes jeg er fedt, og det er jo det, vi gerne vil have. Vi der har holdt med Liverpool i mange år, det er jo sådan, vi gerne vil se dem spille. Det har været rigtigt positivt. Men der er jo så et problem med den defensive midtbane og forsvaret, hvilke betyder, at det har kostet lidt i den ende.

Transfervinduet
I dine bøger har du skrevet lidt om profiltyper. Er det profiltyper man skal se efter, eller er det store navne på stjernespillere?

Det er et supergodt spørgsmål. Nu har vi jo prøvet med først Balotelli og siden Benteke. Der tænker jeg jo, at man kigger på nogle spillere, hvor man netop ikke har set på deres profil. Hvad i alverden skulle Balotelli i Liverpool? Det var jo det ringeste køb i mands minde. Der har man ikke afdækket profiltypen godt nok. Benteke kender jeg ikke på samme måde. Det virker bare ikke som om, han passer ind i Liverpool’s spil. Det gjorde han ikke under Rodgers, og han gør det ikke nu under Klopp. Det tror jeg også, har lidt at gøre med, at han har det ikke bedst på et hold, hvor der kommer to høje indlæg i løbet af en kamp, og så er han ellers bare på toppen uden at skulle lave så meget. Det er jo ikke Liverpool’s spillestil. Så jeg tror, man både skal kigge på Liverpool’s spillestil og så på, hvilke spillere der passer ind der. Klopp vil jo gerne, at man arbejder hårdt. Så nytter det jo ikke at købe primadonnaer, der ikke gider at løbe.

Hvilke farvetyper har vi brug for?
Jeg tror ikke, der er brug for røde spillere. Der er jo ikke en spiller, der er mere rød end Balotelli. Han er sindsygt dårlig i modgang, netop som røde spillere nu engang er. Det der skal til er de lidt grå spillere, hvor du ved, hvad du får hver eneste gang. En Lucas på to niveauer højere, så at sige. En spiller som Lucas havde været rigtig god for Liverpool’s hold, hvis han var god til at spille fodbold, men det er han desværre bare ikke.

Er der andre overvejelser at tage i betragtning ved indkøbene, og hvordan de kan gøre en forskel?
Jeg synes, man bør stille sig selv spørgsmålet, om man er i stand til at implementere den her spiller. Der er det jo lidt sådan i fodbold, at nogle trænere har en helt speciel spillestil, og så bliver de pludseligt meget overrasket over, at en spiller som Balotelli for eksempel ikke kan implementeres i spillestilen. Det er jo det bedste og værste eksempel på samme tid. Og så skal man jo ikke købe dem. Men det kunne jo også være, man sagde, at ”den her spiller vil vi så gerne havde, så ham finder vi en måde at spile på, som passer” – en Marco Reus for eksempel. Så er det jo også vigtigt, man er klar over, at så er der nogle, der ikke skal være der. Fik man for eksempel Reus, er der spillere på holdet, der ikke vil kunne være i startopstillingen og så har bedre af at komme et andet sted hen og spille.

Jan Mølby har jo ret engang i mellem, når han siger ”det er jo meget gode spillere, men det er ikke klassespillere”. Der kommer jo nogle gange spillere, der overrasker. Clyne viste sig jo for eksempel at være rigtigt spændende. Men man bliver også nødt til at få nogle spillere, som folk kender. En som Hummels for eksempel. Det havde jo været et genialt køb. En spiller på omkring 28-30 år, som virkeligt præstere i to-tre år endnu, og som man virkeligt ved bare spiller godt hver gang og er stabil. Det er lidt det, Liverpool mangler.

Jeg synes, der er lidt med kantspillerne. Nu er det jo forskelligt, hvilke opstillinger der har været. Men man har jo stillet meget med tre rene angribere nærmest. Det gør jo bare, at jeg synes, at den centrale del af midtbanen, der skal styre spillet og rydde op – der mangler vi også en. Der er mange, der mener, at der har vi Jordan Henderson, men jeg synes ikke, han er dygtig nok. Jeg synes ikke, han er en topspiller. Han er en god klubspiller, og bør være der, men jeg ser ham ikke som en, der kan gøre den afgørende forskel.

Mange kom og gik i transfer-vinduet sidste sommer. Er det holdbart at gøre det igen?
Det tror jeg ikke. Jeg har heller ikke indtrykket af, at det bliver så voldsomt denne gang. Det var for mig Rodgers’ store problem – at han skiftede 11 spillere hver sæson. Det synes jeg ikke om for det giver ingen kontinuitet. Det er skal til den her gang, efter min mening, det er to-tre rigtigt, rigtigt gode spillere. Så kan de andre jo sagtens stadigt være der, for der er mange gode spillere på Liverpool’s hold, men de vil jo blive løftet i det øjeblik, de opdager, at der er andre, man skal være konkurrere med startplads om.

Har du nogle drømmesignings? Både realistiske og urealistiske?
Jeg har jo Marco Reus. Jeg synes, han er en god spiller. Jeg tænker også på en som Mario Götze. Når han ikke får noget spilletid i Bayern, kan han jo ligeså godt spille i Liverpool. Men jeg synes det er vigtigt, man finder nogle stabile forsvarsspillere og måske midtbanespillere. Der har jeg ikke lige nogle navne på blokken for man tænker jo oftest på de spillere, man allerede kender. Det kunne dog være sjovt med nogle af de gode spaniere, som bare præsterer supergodt, alle steder de er. Dem der vinder trofæer er jo Spanien.

Hvordan bliver transfervinduet i Premier League generelt?
Der bliver rift om spillerne. De har jo alle sammen penge, så det er der ingen tvivl om. Jeg tænker jo bare, at der allerede er en base med spillere. Det er jo ikke 11 spillere, man skal skifte. Det handler om at finde to-tre spillere, der kan gøre holdet 20% bedre. Så skal man have en god fin base med dem, der har præsteret i år. Og så har man også en masse talenter, hvor nogle af dem ganske langsomt vil løfte sig hen ad vejen. Der er jo både Ojo og Origi. Origi tror jeg kan blive en rigtigt, rigtigt spændende spiller. Så der er jo spillere. Det er jo ikke en topscorer, man skal have. Der er nok spillere oppe foran. Så det er jo på resten af banen, man skal forstærke sig.

Men det med transfervinduet synes jeg er svært. Det er meget svært at finde ud af, hvad der er for nogle spillere, Liverpool går efter. Jeg har selvfølgeligt et par ønsker. Men det er svært at sige, hvem som skal væk, for man kan ikke sige, hvem der skal væk, uden man ved, hvem der kommer.

2016/17-sæsonen
Fenway Sports Group udvider Anfield til næste sæson. Har du selv haft fornøjelsen af at være der?
Jeg satser på at være på Anfield cirka hvert andet år. Jeg var der sidste år til kampen mod Everton, og håber jeg kan komme det denne sæson også. Når vi kommer i Champions League-finalen igen, skal jeg se den denne gang.

Næste sæson har vi kun deltagelse i de tre engelske turneringer. Hvad bør målsætningen være?
Målsætningen må jo være, at man først og fremmest kommer blandt de fire bedste, så man kommer i Champions League. Det skal simpelthen ske. Men jeg har det også sådan, at får vi to-tre spillere, så kan vi jo blive mestre, lidt ligesom Leicester. Der er rigtigt mange, der har svære tider for øjeblikket. Det så vi i år. Der var ingen af de hold, man havde regnet med, som præsterede på topniveau. Det var Tottenham, og det var Leicester, og de præsterede over evne. Tottenham har fået sat et supergodt hold sammen, men med al respekt, dem skal vi jo bare være bedre end. Og det skal vi være fire sæsoner ud af fem. Og West Ham – hold nu kæft. Det kan simpelthen ikke passe.

Hvordan opnår vi den?
Det må være muligt at danne et hold, der er bedre. Start derfor med at se på bagkæden. Hvorfor er det, man ikke kan finde de der to-tre spillere og så gå efter mesterskabet? Der er ingen, der holder med Liverpool, og har gjort det i mange år, der ikke tænker ”næste år bliver vi altså mestre”. Det er altid det, vi starter sæsonen med. Så mister vi 8 point de første fire kampe, og så er det forbi.

Ulrik Wilbek som fan
På hvilken måde følger du klubben?
Jeg ser næsten alle kampene på TV. Det sker jo, jeg er ude at rejse, men så kan man jo være heldig og se den, hvor man er henne.

Hvornår begyndte du at følge klubben?
I 1967. Dengang var der lørdagskampe, og det eneste hold, der ikke skød bolden op i luften var Liverpool. De holdt den nede ved jorden og spillede spændende. Steve Highway var specielt godt. Og så var der jo den der fantastiske stemning, man fik ind i stuen. Der holdt jeg med dem. Og så fulgte jeg dem ind i 70’erne, hvor man begynde at spille europæiske finaler. Siden da har det været helt fast.

Bedste Liverpool-oplevelse?
Den bedste oplevelse var jo Champions League i 2005. Det er den bedste oplevelse, jeg har haft på TV. Det synes jeg var fuldstændigt outstanding. Den bedste oplevelse live var en kvartfinale mod Barcelona. Hele det rygte Liverpool fik efter Hillsborough, som jo så heldigvis senere har vist sig at ikke noget på sig, det er jo ikke noget, andre fans har oplevet. Derfor var det fantastisk at se en kamp mod Barcelona, hvor kampen er afgjort. Liverpool taber 0-1, men går videre alligevel. Og så sidder alle Liverpool’s fans og råber ”Barca”, og alle Barcas fans råber ”Liverpool”. Så får man virkeligt respekt. Det jeg synes, der er fedt, når man er derovre, at efter en Liverpool-Everton-kamp gå begge fans på pub sammen og drikker en øl. De er ting, jeg synes er fede.

Stort tak til Ulrik for deltagelse.

Leo Vegas Sport