Kommende kampe:

[Kampoptakt] Chelsea – Liverpool FA Cup finale 21/22

Lørdag d. 14. maj, k. 17.45 og den kan ses på 3+, Viaplay og Discovery+

Skrevet af Jesper Olsen

Det er nu 16 år siden at Liverpool vandt dén Fa Cup finale mod West Ham, som siden hen gik over i historiebøgerne. Denne kamp var et sindssygt drama, som vel først og fremmest huskes for Steven Gerrards legendariske indsats. Jeg har personligt sjældent råbt så højt, da han scorede til 3-3 på et nærmest uvirkeligt langskudsmål. Til sidst blev Pepe Reina helten i straffesparkskonkurrencen. Nu er vi her igen og langt om længe kan vi sikre os et trofæ i en turnering, som vi måske lidt overraskende kun har vundet 7 gange før.

Det har også tidligere været sådan, at Klopp i de forrige år ikke for alvor har satset på turneringen, idet han har roteret forholdsvis meget i kampene. I år har Klopp satset en del anderledes, fordi truppen har kunnet bære, at vi er gået efter at vinde samtlige turneringer. En krølle på hallen er naturligvis modstanderen, som vi mødte i den ”lille” pokalturnering, for de har i den grad været (og er) igennem enorme forandringer udenfor banen, som langt fra er afgjort i skrivende stund. Dog ser det ud til at det nye ejerskab er på plads, men hvad de konkret vil med klubben, det må tiden vise. Vi ved om nogen, at nye ejere til at starte med altid lover guld og grønne skove. De tidligere ugers forgangne proces har utvivlsomt påvirket Chelsea og ikke mindst spillertruppen, hvorfor niveauet ikke har været så højt på det seneste og Chelseas ellers så sikre 3. plads i ligaen kan ligefrem komme i fare. En finale er dog en finale, og der er ikke tvivl om at Liverpool skal møde en modstander, der på dagen kan være frygtindgydende, hvor de ikke mindst på bænken i Tuchel har en træner, der rent taktisk kan drille de fleste.

Når kampen mod Chelsea skal spilles, så er vi heldigvis stadigvæk inde i billedet til den famøse quadruple, som egentlig er en komplet umulig præstation, for ret beset burde det ikke kunne lade sig gøre. Det er dog efterhånden også mere teoretisk at vi vinder mesterskabet, for City kan efter de seneste runder næppe hentes, desværre. At det overhovedet har været muligt, at vi rent teoretisk har mulighed for alle disse pokaler er først og fremmest på grund af at Klopp har været genial til at få truppen til at tage en kamp ad gangen, og med de fornuftige rotationer undervejs gennem foråret, så virker truppen relativ frisk stadigvæk, hvilket også er nødvendigt, hvis vi skal have en chance.  Dog har vi i de sidste 2-3 kampe set en anelse mere slidte ud, også på det mentale plan. Netop energiniveauet er for mig en nøglefaktor for at vi kan vinde kampen. Vi så mod Villarreal og Aston Villa, at så snart vores energi på banen ikke er i top, så falder niveauet. Energi i løb, nærkampe og grenpres er umådeligt vigtigt, så vi kan være spilstyrende, for skal vi være ærlige, så kan vi omvendt være ret sårbare, hvis der ikke konstant er pres på modstandernes boldholdere. Dette har City også bevist overfor os.

Et andet taktisk element, som vi er sårbare overfor, det er hvis modstanderen laver en ”Conte” og begraver sig foran eget felt og så ind i mellem laver dødsensfarlige kontraer. Denne taktik mestrer Chelsea også og jeg frygter faktisk at Chelsea vil kopiere Tottenham, hvilket dels vil give en kedelig kamp, men dels også vil betyde, at vores chancer for at vinde mindskes.

Hvis vi antager, at Tuchel vælger en forholdsvis defensiv taktik, så bliver Klopp i mine øjne nødt til at forholde sig til at vores taktik skal justeres en smule. Først og fremmest savner jeg en smule variation i spillet når modstanderne begraver sig, således at vi varierer vores angreb med cut backs og skud udefra, i stedet for den endeløse række af indlæg, som vores små angribere alligevel ikke har en chance for at gøre noget ved. Alternativt skulle man måske overveje at benytte sig af Firmino eller Origi for at få en decideret frontangriber for selv om vores ”nye” 9er, Mane, har gjort det fremragende, så synes jeg ikke nødvendigvis at han er så god, når modstanderen står lavt.

Mangler du et sted at se finalen?

Et andet taktisk element, som jeg faktisk synes udgør et relativt stort problem, det er at vi ikke har et alternativ til Salah på højre fløj. Salah er så tilpas meget ude af form, at han ikke bør starte, men ingen af vores øvrige angribere gør det godt på den plads. Derudover er Diaz markant bedre i venstre side, så det er synd at flytte ham.

Hvordan er vores chancer så? Jeg er faktisk en smule i tvivl. Jeg er bange for at det faktum, at mesterskabet formentlig er gledet os af hænde betyder en del mentalt, hvorfor det også kan forplante sig rent fysisk og desuden er der nok ikke et hold, der vil være mere motiveret end Chelsea, idet de lurer på at få hævn efter sidste finale.

Omvendt plejer vi at være stærke rent mentalt, så vi er vel knebne favoritter. Jeg ville dog føle mig mere sikker på sejren, hvis vi havde Salah mere i gang, for som skrevet ovenover, er han ikke god for tiden. Jeg er efterhånden temmelig træt af den evindelige kontrakt-snak, især når spillet på banen er så langt under hans vanlige niveau. Ret beset er hans spil som sagt ikke til en startplads, hvis man skal vurdere ud fra hans seneste kampe, men Klopp beholder ham nok på banen.

Jeg tror kampen går hele vejen til straffespark og så kan Fru Fortuna afgøre, hvem der går rundt på banen grædende af glæde eller af sorg. Jeg håber dog så inderligt på en sejr, for det vil være et enormt antiklimaks, hvis vi ender sæsonen med at tabe både mesterskab og pokaler i de to finaler vi skal spille.

Jeg har tidligere været i tvivl om Klopp tør vrage kaptajnen til finalen, for efterhånden er han ikke sikker længere, men med Fabinho skadet, så giver det sig selv at han starter. Derudover har Klopp roteret mellem Matip og Konate. Jeg tror Matip får chancen, ikke mindst efter målet mod Villa.

Leo Vegas Sport