Kommende kampe:

[Blog:] Ti ting jeg tror, at jeg tænker #16

Efter nogle ugers ufrivillig pause, er der igen ti tanker på bloggen. Der er sket meget, siden den seneste udgave, så det er naturligvis svært at samle det hele op i én blog. Derfor har jeg også valgt, at denne uges tanker primært omhandler de seneste par kampe, samt naturligvis lidt løst og fast fra Liverpool Football Club.

Tak for dig du læser med, og tak til de, der har spurgt til bloggen på Facebook. Som altid er du mere end velkommen til at smide en kommentar til bloggen.

Og lad os så komme i gang.

1. Jeg tror, at jeg tænker, at de seneste tre kampe med al tydelighed viser, hvad der er Liverpools problem

De seneste tre kampe – mod Spurs, Leicester og Arsenal – har vist, at klubben stadig døjer med et gevaldigt problem, som har været gennemgående de seneste mange sæsoner. Nemlig at klubbens topniveau er tårnhøjt, mens bundniveauet er helt absurd lavt.

Hvordan samme hold kan spille så forskellige kampe, er mig en gåde. Mod Spurs og Arsenal griber man taktstokken og spiller dem ud af banen i størstedelen af kampene, mens man mod Leicester nærmest virker overrasket over, at modstanderen kommer med 120 km/t og presser os fysisk.

Jeg gad godt vide, hvad turen til La Manga mellem kampene mod Spurs og Leicester er blevet brugt på – det lod i hvert fald ikke til, at man fik kigget ret meget på sin kommende modstander. Det er stadig bekymrende, at man ikke er bedre mod hold, der pakker sig og vil spille fysisk.

At vores spillere mod Leicester virkede kyste fra start og stort set ikke kunne ramme en aflevering over én meter, fordi de var presset, er yderst bekymrende, og en anelse underligt, da man skulle mene, at holdet plejer at møde denne type for presspil til træning.

Vi kan sagtens spille med, når det gælder at spille med hæl og tå, men når der skal arbejdes, slides og tackles igennem, så mangler truppen stadig en del. Der er ganske enkelt for få spillere i truppen, som tør tage et ansvar og gå forrest, når kampene bliver ”beskidte”, hvilket de ofte gør mod de mindre hold.

Vi skal ikke nødvendigvis have et hold af Joey Bartons eller Vinnie Jones’ rendende rundt, men der er i min optik brug noget mere sovs og kartofler på holdet, så vi kan stå imod, når kampene bliver fysiske. Om det kræver nye spillere, en anden slags fysisk træning udenfor sæsonen eller en kombination af begge skal jeg ikke kunne sige, men holdet er nødt til at blive tilført noget saft og kraft på en eller anden måde.

Der er brug for noget selvforståelse i spillertruppen om, at vi er Liverpool, og i skal ikke tro, at i kan skubbe rundt med os. Det kræver vilje at kæmpe, når man rammer lidt modgang, og det synes jeg vores spillere udviser bekymrende lidt af, når tingene ikke lige går deres vej. Vi er gode i medgang, men helt utroligt dårlige i modgang – det skal der rettes op på i fremtiden.

2. Jeg tror, at jeg tænker, at holdet mangler Jordan Henderson

I forlængelse af ovenstående, så synes jeg bestemt, at man kan se betydningen af Jordan Henderson, i de kampe hvor anføreren er fraværende. Der mangler en spiller på banen, der kan bevare overblikket og gå forrest, når det er nødvendigt, og selv om Henderson ikke er nogen Steven Gerrard eller Jamie Carragher, så er han alligevel en af de få spillere på holdet, der har lidt pondus i sit spil.

Adam Lallana har også lidt af det, men hans fysik er ikke nær så god som Hendersons, og han bliver derfor ofte skubbet af bolden, når der bliver gået til ham. I mine øjne er det kun Henderson og Lucas af vores midtbanefolk, der har fysikken og viljen til at tage de hårde slagsmål på midten af banen. Emre Can burde også kunne med sin fysik, men han lader ikke til at have den mentalitet, der skal til. Ellers er det vel kun Milner, der kan siges at være en sådan type, men han er placeret på venstre back, hvor han har mere end rigeligt at se til.

Hvis vi skal nå en plads i top fire, må vi indstille os på, at der skal vindes nogle beskidte kampe mod midter- og bundholdene. Lad os håbe, at Henderson bliver klar til sæsonens sidste kampe, så vi får holdets hjerte og motor tilbage på banen igen. Statistikken taler også sit tydelige sprog i forhold til kaptajnens vigtighed for holdet.

3. Jeg tror, at jeg tænker, at Liverpool er for ensformig i spillestil

Det er en gammel traver, men jeg finder det stadig bekymrende, at Liverpool ikke formår at ændre sin spillestil, når de møder hold som pakker sig eller når de kommer bagud. Vi ved alle sammen, hvordan klubben vil spille, og der kommer stort set aldrig nogle taktiske overraskelser fra Klopp.

Tanken med at ville spille sit eget spil er helt fin, men der er behov for en plan b – og i visse tilfælde en plan c, når tingene ikke flasker sig, som man havde håbet. Liverpools spillestil er bygget op på, at man scorer først, så man tvinger modstanderne frem på banen. Denne tanke er fin, når det lykkes.

Problemerne opstår, når man enten ikke scorer, eller når man kommer bagud. I de tilfælde bliver der yderst sjældent bragt noget nyt taktisk fra Klopp i form af en ændret formation eller spillestil.

Man kan pege på flere årsager til dette. Dels er truppen ret smal, så der ikke er de store muligheder for at skifte ud. Og dels har man kun samme type spillere at sætte ind fra bænken, som dem der er på banen.

Jeg kunne godt tænke mig, at man havde beholdt Benteke i truppen, da han er en markant anderledes type end resten af vores angribere. Hvis vi vil lægge et pres på modstanderne med indlæg mod slutningen af kampen, vil jeg hellere have et stort køleskab i feltet end Roberto Firmino. Man kunne også forsøge sig med to deciderede angribere i enkelte kampe, om ikke andet så for at ryste posen, hvis man ikke har succes med plan a.

Noget kunne tyde på, at Klopp er bevidst om problemet, og jeg håber, at vi får en mere alsidig side af vores manager at se i fremtiden.

4. Jeg tror, at jeg tænker, at jeg er træt af elendige hjørnespark

En måde at true modstandere, som står tilbage på banen, kunne være at blive bedre på dødbolde – mere specifikt hjørnespark. Liverpool har med 188 hjørnespark haft flere end noget andet hold i ligaen. Men klubben har kun scoret 10 mål efter dødbolde i alt (inkl. frispark og indkast osv.) i ligaen.

Mod hold der pakker sig, eller som gør det svært for Liverpool at spille den type fodbold de ønsker, vil det være en stor hjælp, hvis holdet kunne score nogle ”nemme” mål efter hjørnespark, så holdet ikke hele tiden skal spille sig gennem en betonvæg af forsvarsspillere.

Problemet for Liverpool er, at der ikke er mange høje spillere i truppen. Matip er vores farligste i hovedspillet, og han har blot scoret én gang i sæsonen. Samtidig er vores indlæg på hjørnespark også helt vildt ufarlige, og i de seneste par kampe har man ligefrem valgt stort set kun at lave korte varianter. Det bliver det heller ikke ligefrem farligt af.

Jeg er ved at gå ud af mit gode skind, hver gang jeg ser et kort hjørnespark.

Der har dog været situationer, hvor et godt sparket hjørne har været ved at skabe farlige situationer i modstandernes felt, og derfor håber jeg da, at man vil arbejde videre med at blive endnu farligere på hjørnespark. Det kan dog formegentlig kræve en ny mand til at tage sig af sparkene – men det kommer jeg tilbage til længere nede.

5. Jeg tror, at jeg tænker, at jeg ikke gider have spillere, der spiller ude af position

I kampen mod Leicester så vi, hvad der kan ske, når for mange spillere ikke spiller på deres bedste plads. Særligt i forsvaret var det helt skævt at vælge både Lucas og Milner fra start, i en kamp hvor modstanderne har en hurtigløber som Jamie Vardy på toppen.

Det var ikke en fair konkurrence mellem de to og de letbenede Leicesterspillere – og både Milner og Lucas kom til at se dumme ud, når de halsede efter i løbeduellerne. Det lignede at halvdelen af beboerne på det lokale plejehjem ville kunne løbe fra de to.

Lucas er ikke, og har aldrig været midterforsvarer. Det er tydeligt at se, at han ikke føler sig tilpas dernede, og den usikkerhed han udviste smittede tydeligvis af på Matip, som spillede en af sine dårligste kampe for Liverpool. Mod Arsenal var han dog igen tilbage i topform – sjovt nok med en reel midterforsvarer ved siden af sig.

Der har været sagt og skrevet meget om Milner som venstre back i løbet af denne sæson. Han startede som lyn og torden, men er efterhånden faldet gevaldigt i niveau. Det er tydeligt, at pladsen ikke passer ham, men han giver den alligevel fuld skrue i hver kamp – med større eller mindre succes.

Problemet med Milner er, at han ikke ligefrem kan betegnes som et lyn, og det er ofte et problem, hvis han taber bolden fremme på banen. Og det synes jeg, at han gør oftere og oftere. Det lader nemlig til, at vores modstandere har læst, at Milner gerne vil trække ind til sit højre ben, når der skal lægges et indlæg, og derfor dækker dette træt af.

Det er dræbende for vores angrebsspil, og trækker tempoet ud af opspillet, når han hele tiden skal dreje om sig selv. En rigtig venstre back ville være at ønske (det er vist ikke første gang, at det er skrevet).

Endelig er der Adam Lallana, som der ikke kan være tvivl om hører til på midtbanen. Jeg ved godt, at han kun er blevet brugt længere fremme af nød, men det er tydeligt, at han bidrager med så meget mere, når han får lov til at ligge lidt dybere, hvor han kan være med i det opbyggende spil samt tage sine dybe løb. Han bør aldrig nogensinde blive flyttet fra den midtbane fremover, men det vil jo nok komme til at ske engang i mellem.

 

Husk at Howard Gayle kommer til Danmark d. 19 marts. Læs mere her

 

6. Jeg tror, at jeg tænker, at spillerne skal holde kæft i medierne

Op til kampen mod Leicester var Simon Mignolet ude med nogle kommentarer om, at Leicesterspillerne havde ladet sidste sæsons mesterskab stige dem til hovedet. Det er for mig helt uacceptabelt, at en spiller fra Liverpool udtaler sig sådan om en modstander, når klubben selv har været helt igennem elendigt kørende siden nytår.

Han har selv haft nogle svipsere i løbet af foråret, hvor man har kunnet stille spørgsmålstegn ved, om han selv har haft hovedet inde i kampen. At manden så dagen før en vigtig kamp går ud og giver modstanderne en foræring i form af citater til motivation er direkte pinligt.

Som man næsten kunne forvente spillede Liverpool en helt igennem jammerlig kamp, og blev kørt ud af King Power Stadium på røv og albuer. Om Leicesters præstation skyldes Mignolets kommentarer eller ej, så er det en utrolig arrogant fremtoning fra vores målmand, med tanke på at Leicester rent faktisk har formået at vinde en pokal med deres nuværende trup – noget som Liverpool ikke har været i stand til.

Jeg håber, at spillerne fremover viser ydmyghed i forhold til både modstandere og egne præstationer. De har ikke gjort sig fortjent til at kunne udtale sig på denne måde om andre hold, med de præstationer, de selv har leveret. Ideelt set bør de helt holde kæft i medierne, men det bliver jo nok svært, så mit håb må være, at de fremover tænker sig lidt om, når de udtaler sig – og så i øvrigt primært holder sig til at tale om Liverpool og ikke modstanderne.

7. Jeg tror, at jeg tænker, at man ikke skal forvente det store udsalg fra truppen til sommer

Flere steder har man kunnet læse eller høre eksperter udtale sig om, at Liverpool vil foretage en stor udrensning af truppen til sommer. Det tror jeg absolut ikke, kommer til at ske.

Truppen er allerede utroligt tyndt besat, og mange afgange vil kun betyde, at der skal købes endnu flere spillere til sommer. Det kan jeg heller ikke se ske. Hvis der bliver solgt, så kommer det til at være fra de bagerste rækker i truppen.

Jeg antager at alle eller nogle af Lucas, Sturridge, Sakho, Stewart og måske en af vores målmænd (primært Mignolet) kan være på salgsblokken. Jeg ved godt, at Stewart næsten lige har forlænget sin kontrakt med klubben, men jeg mener bestemt ikke, at han er god nok, når man tænker på hans alder. Læg dertil, at en forlængelse med Can ser ud til at blive svær at hive i land, og at man bør overveje at udleje Origi igen, så er der ryddet rimeligt op i truppen.

Men selv hvis kun Sturridge og Sakho forlader klubben, og selv hvis man får forlænget med Emre Can, så skal der hentes mange spillere til sommer for at styrke bredden i truppen.

 

I min verden så skal der til sommer hentes én venstre back, en midterforsvarer, en-to centrale midtbanefolk, en-to angribere samt en fløj. Og det er kun, hvis de to ovenstående forlader klubben.

Og det skal ikke ske ved at man køber unge spillere, der kan udvikles på. Det skal ske, ved at man henter spillere, der kan gå ind i startelleveren fra dag ét, så det skaber konkurrence for dem, som er startere i år.

Jeg har en teori om, at mange af vores bedste spillere føler sig lidt for sikre på en plads fra start, uanset om de leverer eller ej. Præstationer som den mod Leicester burde koste flere spillere en startplads, men det er truppen ikke til i øjeblikket. Stort set alle spillere kan levere en ringe præstation, og alligevel vide sig sikre på at starte den efterfølgende kamp.

Det er ikke godt nok i en klub som Liverpool. Der skal være kamp om alle pladser fra målmand til angriber, og hvis man ikke præsterer, så spiller man ikke. Derfor skal der kun sælges spillere fra bagenden af truppen – og derefter købes ind til startformationen. Det er sådan man bliver stærkere år for år, og det er sådan man udvikler spillerne til at yde endnu mere.

Det er på tide at øge truppens kvalitet og bredde på samme tid, og det gør man kun ved at fastholde den samme stamme over længere tid – og derefter tilføje lidt ekstra krydderi. I Liverpool har vi en fornuftig stamme, nu er det op til Klopp at købe krydderierne – ifølge ham selv så har han pengene til rådighed.

8. Jeg tror, at jeg tænker, at Liverpool mangler en rigtig angriber

På trods af at Liverpool er det mest scorende hold i Premier League, så sidder jeg stadig med en fornemmelse af, at de ville ligge bedre til i ligaen, hvis de havde haft en rigtig angriber.

Roberto Firmino har været ganske fin, men der har særligt i foråret været utroligt langt mellem snapsene. Han er ikke, hvad jeg vil kalde prototypen på en angriber, og han er heller ikke rigtigt hverken fløj eller offensiv midt. Jeg hader udtrykket ”falsk 9’er”, men det er vel dybest set det han er – en mellemting.

Men kigger man på de andre hold i toppen af ligaen, så har de alle mindst én rigtig angriber. En spiller som er i boksen, når det gælder, og som ikke skal bruge otte chancer for at lave et mål.

Chelsea har Costa, Tottenham har Kane, City har Aguero, United har Zlatan, Arsenal har Giroud og Alexis (selv om den sidste minder en del om Firmino) og Everton har Lukaku.

Jeg er overbevist om, at hvis en af ovennævnte havde spillet for Liverpool, så ville vi ligge mindst nummer to samt være tæt på førstepladsen. Fordelen ved en angriber, der har fysikken til at tage slåskampene er, at han holder forsvaret beskæftiget, så spillere som Lallana, Gini osv. vil få bedre mulighed for at løbe i dybden. Samtidig er langt hovedparten af ovennævnte angribere bedre i luften end Firmino – og vil derfor også være en trussel i hovedspillet.

Der findes ikke mange klasseangribere, som er den totale pakke. Og selv om jeg drømmer om at se enten Lacazette eller Aubameyang løbe i dybden på afleveringer fra Coutinho, så føler jeg at det vil være mere af det samme, som allerede er i klubben. Jeg ville naturligvis ikke brokke mig, hvis én af de to blev hentet til sommer, men jeg kunne godt tænke mig en angriber som Cavani, som har fysikken og arbejdsviljen til at gøre det godt i England.

Om det lige bliver en af de tre, der ender i Liverpool i løbet af sommeren, ved jeg ikke. Men jeg håber og tror på, at man vælger at hente et ”navn” til klubben – og ikke en 19-årig polak, der har gjort det godt på et slovensk ungdomshold – eller noget i den stil ?

9. Jeg tror, at jeg tænker, at jeg vil have det helt fint med Riza Durmisi som venstre back i Liverpool

Nu vi er ved indkøb til sommer, så nævnte jeg tidligere, at jeg gerne så en ny venstre back i klubben. I den forbindelse vil jeg gerne tage en debat op, som var oppe at vende i januar, da rygterne om at Liverpool var interesseret i Riza Durmisi begyndte at svirre på nettet.

Det var ikke umiddelbart et rygte, der bragte udelt begejstring blandt danske fans, for hvordan kan Liverpool være interesseret i en spiller, som for blot et halvt år siden spillede i Superligaen?

Jeg er dog ikke så skeptisk som så mange andre. I mine øjne er Riza Durmisi lige præcis den type spiller, som klubben har brug for på venstre back. Han er løbestærk, han tænker offensivt, er teknisk velfunderet og så har han et brag af et venstreben. Men samtidig er han også ganske dygtig bagude, og meget bevidst om, at det er den del af spillet, han skal forbedre mest.

Samtidig har han spillet en ganske flot sæson for Betis i Spanien, hvor han mere eller mindre har været fast mand, fra han ankom. Han har leveret gode præstationer mod nogle af verdens bedste spillere, og så tordnede han forleden et frispark i kassen i Sevilla-derbyet.

Jeg forstår godt, at der kan være en hvis skepsis hos os som danskere i forhold til danske spillere. En stor del af den skepsis skal findes i, at vi ofte har set meget til dem i den danske liga, og derfor anser springet til Premier League som værende for stor. En anden faktor kan være, at han ikke lige har spillet for vores yndlingshold herhjemme.

Men kigger man udelukkende på Durmisis kvaliteter, så vil jeg mene, at han passer perfekt til Liverpool. Foruden sine spillemæssige kvaliteter, vil han også være et velkommen boot til vores føromtalte problemer med at score på dødbolde. Han har en hammer af et venstreben, som vil gøre ham til et godt alternativ på frispark, ligesom han også er ganske habil til at tage hjørnespark.

Sidst men ikke mindst, så er han jo landsholdsspiller – noget en del mener, klubben bør stræbe efter at signe. ?

Jeg siger ikke, at klubben skal gå all in på Durmisi til sommer. Jeg vil dog ikke have noget imod at, klubben henter en spiller med lignende kvaliteter. Og kigger man på markedet for venstre backs, så er det ikke fordi det vælter med verdensstjerner. I forhold til en spiller som Chilwell fra Leicester, som vi også har være interesseret i på rygtebasis, så vil jeg mene, at Riza har mere at tilbyde.

Når det så er sagt, så skal klubben naturligvis altid gå efter den bedst mulige spiller, om han så er dansker eller ej.

10. Jeg tror, at jeg tænker, at vi ligger fornuftigt i forhold til komme i top fire

Vi går nu ind i den sidste og afgørende del af sæsonen. Med 11 kampe igen ligger vi på en fjerdeplads ganske fornuftigt til i ligaen, og vi har et på papiret overkommeligt program, hvor vi kun mangler Manchester City og Everton af topholdene. Her kunne man så være kæk og sige, at det ikke umiddelbart er en fordel, med tanke på, hvordan præstationerne mod de mindre hold har været gennem  sæsonen.

Men umiddelbart vil jeg mene, at vi står noget bedre end mange af de andre tophold, som har flere indbyrdes møder tilbage. Eksempelvis skal de to Manchester-klubber møde hinanden i en udsat kamp – hvilket vil betyde at mindst ét af holdene sætter point til. Samtidig er de fleste af klubberne stadig med i flere turneringer, og skal dermed spille væsentligt flere kampe end os, i løbet af de kommende måneder. Det bør alt andet end lige give os en fordel i forhold til ligaen – hvis og såfremt vi ellers selv kan begynde at vinde de oplagte kampe.

Jeg er dog fortrøstningsfuld, fordi vi egentlig stadig kommer frem til en del chancer i de fleste kampe, og kan vi få lidt stabilitet ind på holdet i form af en fast makker til Matip, og kan Henderson blive klar til slutspurten, så tror jeg faktisk på, at vi godt kan ende i top tre.

I tiden med Premier League er det kun sket fire gange, at Liverpool har haft flere point efter 27 kampe end i nuværende sæson,  og i den bedste sæson (2013/14) havde vi kun seks point mere, end vi har på nuværende tidspunkt – og det er altså med en utroligt sløj pointhøst i januar og februar.

Naturligvis kunne vi være i en bedre situation, men jeg synes egentligt, at vi ligger fornuftigt i forhold til at sikre en plads i Champions League, selv om der stadig skal vindes en del kampe, før det bliver en realitet. Men lad os starte med at hente tre point i weekenden, og bruge det som springbræt til en formidabel afslutning på sæsonen. Jeg tror på det.

——–

Fik du ikke læst den seneste udgave af bloggen, kan den findes lige her 

Leo Vegas Sport